Majdnem autóponyva lett

Miért nem lett világhírű Csontváry?

Csontváry festményeit halála után teherautó ponyvaként akarták elárverezni, ma viszont ő tartja a magyarországi árverési csúcsot.

2011.12.08 04:11ma.hu

Kevésen múlt, hogy Csontváry Kosztka Tivadar kivételes festményei nem egy teherautó vagy lovaskocsi tetején végezték. Halála után, 1919-ben ugyanis rokonai ponyvaként akarták elárverezni a jó minőségű vásznakat. Az árverésen azonban felbukkant egy fiatal építész, Gerlóczy Gedeon, aki a fuvarosok elől 20 ezer svájci frankért vásárolta meg Csontváry teljes életművét. Az akkor 24 éves építész közbelépése nélkül az enyészet áldozatává váltak volna a rendkívüli alkotások.

Ma azonban Csontváry képeinek sikere töretlen, ő hazánk második legismertebb képzőművésze, festményeit több nemzedék csodálta, csodálja ma is. A szegedi Csontváry-kiállításon bemutatott alkotásainak összértéke meghaladja a 4 milliárd forintot, A szerelmesek találkozása című festményét pedig rekordáron, 230 millió forintért árverezték el Budapesten 2006-ban. Más munkáiért adtak már 180 és 90 millió forintot is.

Mi lehet az oka, hogy mindezek ellenére nem lett világhírű alkotó Csontváry Kosztka Tivadar? Mi hiányzott a művészetéből, milyen plusz kellett volna, hogy nemzetközileg is elismerjék a művész kivételes tehetségét? Az Élő MúzeumCafé beszélgetésén a lenyűgöző alkotások között, a Csontváry-kiállítás termében erednek a kérdések nyomába. A műkereskedelem irányából közelítik meg a témát december 9-én 5 órától a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: Gréczi Emőke művészetszociológussal, műkereskedelmi szakújságíróval és Topor Tünde művészettörténésszel, az Artmagazin főszerkesztőjével Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője beszélget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.