Laura, és az ördög a koporsóban

Csontvárytól Szőnyiig - Kiállítás a szegedi Móra múzeumban

Magyar festők és szobrászművészek félszáz alkotását láthatja a szegedi Móra Ferenc Múzeumban csütörtöktől a közönség a Csontvárytól Szőnyiig című tárlaton.

2010.05.26 14:12MTI

A kiállítás anyagának zöme a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a Tisza-parti városba, ezeket egészítette ki a Móra Ferenc Múzeum néhány saját tulajdonú művével - mondta a szegedi tárlat kurátora, Ibos Éva művészettörténész az MTI-nek.

A kiállításon többek között Csók István, Gulácsy Lajos, Derkovits Gyula, Szőnyi István, Czóbel Béla, Kernstok Károly és Aba-Novák Vilmos alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők. Aba-Nováktól az egyik legismertebb, legkedveltebb mű, az 1930-ben festett Laura című alkotás is látható a tárlaton.

A páratlan kollekciót a miskolci közgyűjtemény szeptemberig adta kölcsön a szegedi múzeumnak. Mint azt Ibos Éva felidézte, a XX. század közepére Miskolc jelentős képzőművészeti centrummá fejlődött. 1955-től országos merítésű képzőművészeti kiállításokat rendeztek a városban. Ezek a kezdeti tárlatok még szélesebb kitekintésű közgyűjteményi vásárlásokat tettek lehetővé, így a múzeum kollekciója egyre jelentősebb kortárs művészeti anyaggal gazdagodott. A tárlat legismertebb alkotása Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festménye. Az Öreg halász a Csontváry-életmű kiemelkedő darabja, az 1902-ben készült olajfestmény külön érdekessége az a mód, ahogyan megjelenik benne a jó és a gonosz kettőssége.

A szakemberek megállapították, hogy a bal oldali részt tükrözve az látható, hogy a nápolyi öbölben, a csónakban ülő öreg halász imára kulcsolja a kezeit, mögötte békés a tenger és a Vezúv.

Ha a jobb oldali részt tükrözik, akkor egy koporsóban ülő ördögre lehet figyelmes a szemlélő, mögötte viharos a tenger és kitört a tűzhányó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.