"A kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog"

Nyílt levelet írtak Orbánnak a művészek

Tizenöt művészeti szervezet írta alá azt a nyílt levelet, amelyet miniszterelnöknek, a nemzeti erőforrás miniszternek, valamint a kultúráért felelős államtitkárnak címeztek.

2011.09.28 16:20ma.hu

„A kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog. A művészeti szervezetek működése illetve működésképtelensége nem szűk szakmai belügy. Ezek a műhelyek a kulturális élet és a kortárs művészet számára a létfontosságú infrastrukturális alapot jelentik.” – áll a levélben.

„Az illetékes minisztérium 2011. szeptember végéig nem juttatta el a művészeti terület társadalmi szervezeteinek az idei működésükre hivatalosan megítélt összeget. Közülük többen hitelből élnek, a megszűnés határán állnak.”- folytatják a művészek nyílt levelüket.

„2011. szeptember 26-án a Parlamentben L. Simon László, a Kulturális és Sajtóbizottság elnöke azonnali kérdésére Szőcs Géza államtitkár azt válaszolta, hogy egy hónapon belül megkötik a szerződéseket. A kialakult kritikus helyzetre tekintettel számítunk a kötelezettségvállalás teljesítésére, és várjuk a korábban megítélt összegek ez évi, maradéktalan kifizetését.”- szögezi le a tizenöt szervezet.

„A pályázati alapon támogatott művészeti szféra támogatási rendje és annak jogi környezete a rendszerváltoztatás óta kidolgozatlan, átláthatatlan, kaotikus, ami miatt lehetetlen az érintett szervezetek kiszámítható működtetése. Éppen ezért arra kérjük a kormányt, indítson párbeszédet a probléma megoldása érdekében, aminek megvalósításához alulírott szervezetek szakmai segítségünket felajánljuk, valamint további érintett művészeti szervezetek bevonását javasoljuk.” – zárul a Befogadó Színházak Társasága, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, a Fiatal Írók Szövetsége, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, a Független Színházak Szövetsége, a József Attila Kör, a MAOE Irodalmi Tagozata, a Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, a Magyar Írószövetség, a Magyar PEN Club, a Magyar Színházi Társaság, a Műfordítók Egyesülete, illetve a Szépírók Társasága által aláírt nyílt levél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.