Erik Sumo's Unbending Trees Band

Supermanről danászik a frissen összeállt The Gomb

Supermanről írt dalt a The Gomb, azaz az Erik Sumo Band és az Unbending Trees frontemberéből alakult projekt; a friss, hétszámos EP Tövisházi Ambrus és Hajós-Dévényi Kristóf duójának bemutatkozó anyaga.

2011.09.28 13:48MTI

A borítófotón Superman lepukkadt garázsok tetején szökell, mellette egy régi, hordozható kazettás magnó. A kép jól tükrözi a The Gomb világát, amely ipari és más környezeti zajokra épülő, lassú tempójú zene.

"A dalban benne van például az eső hangja, meg egy szirénáé is, de ezek nincsenek annyira intenzíven jelen, tekintettel arra, hogy Ambrus az Újpesten gyűjtött zajokat összeloopolta. A szintetizátor mellett azért van benne gitár, dob és néhány más hangszer is" - mondta Hajós-Dévényi Kristóf énekes-szövegíró.

A Superman című szám a Tövisházi-Hajós-Dévényi kettős egy korábbi közös szerzeményére, az I'm With the Bulls-ra tartalmaz utalásokat; ez volt az Erik Sumo Band idén tavasszal kijött hétszámos anyagának, a Twilight At The Zoo Vol. 1-nek a nyitódala.

"A szöveg gyakorlatilag az I'm With the Bulls történetének folytatása: amíg a Bulls egy diszkóbeli kakasviadalt ír le, a Superman a részegen hazatántorgást. Utóbb vettem észre, hogy a szövegben tudat alatt utaltam a Neoton 1990-ben készült Visszatér Dániel című dalának átkötő részére is, ahol ugyanúgy jön egy részeg, aki elől el kell rejteni a nőket" - mesélte Hajós-Dévényi.

A The Gomb bemutatkozó anyaga, amely a Superman mellett a Sensitive című dalt, továbbá a Superman öt remixét tartalmazza, digitális formátumban jelent meg a Chi Recordingsnál, és a kiadó honlapjáról tölthető le, CD-n nem jelenik meg.

A remixek "elkövetői" között szerepel például Scott Dann Londonban élő ausztrál dj is. Hajós-Dévényi Kristóf elmondta, hogy már rögzítettek egy teljes albumnyi anyagot, de egyelőre nem tudni, mikor fogják befejezni a munkát és megjelentetni azt.

"A többi dal sokkal kísérletezőbb és jóval sötétebb tónusú, mint a kicsit popos hangzású Superman, inkább a Sensitive-ben hallható világ jellemző a The Gombra. Ez zenében zajmintákra épülő, szintetizátorokból összeépített melankolikus dolog, szövegben a társadalomba való beilleszkedés, a hovatartozás problémája, a kapcsolatok funkcionalitása jelenik meg" - fejtette ki Tövisházi Ambrus, aki különböző formációkkal (Amorf Ördögök, Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band, Amorf Lovagok) másfél évtizede van jelen a hazai alternatív zene élvonalában.

Tövisházi beszámolt arról is, hogy az Erik Sumo Band novemberben új stúdióalbumot ad ki, várhatóan ingyenesen. Az anyag címe The Ice Tower lesz. A zenész elmondta, hogy a lemez nagyon gyorsan született meg, és ezt alapvetően a csapat új tagja, Császári Gergely gitáros-énekes inspirálta. Az Erik Sumo Band az új felállásban október 12-én Debrecenben mutatkozik be élőben.

"Más lesz az Erik Sumo Band hangzása, mint eddig, például nincs hagyományos értelemben vett dobfelszerelés, Farkas Zoltán dobos állni fog a koncerteken és alapvetően tamokon meg pergőn játszik majd, ősemberesebb, dzsungelesebb módon" - vetítette előre Tövisházi Ambrus.

A zenész másik együttesével, a Péterfy Bori & Love Banddel nemrég készített egy új dalt Csak egy ugrás címmel, amely a Zenével a gyermekekért televíziós kampány része lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.