Ha uncsi a katasztrófa, jöhet a kommunista

Kommunizmus-tourist: úgyis a retro a divat

Románia kommunizmus témájú turisztikai projektet tervez, hogy feldobja ezen gazdasági szektorát. Receptért nem kell, de lehet a szomszédba menni...

2011.08.19 10:30ma.hu

Akik már látták Csernobil befagyott idejét, vagy Pripjaty város elkorhadt vidámparkját, ám Japánt túl messzinek tartják, ellenben nem kellően huligánok, hogy az utcán zavarogjanak, de éppen a Pápával sincs gondjuk, viszont a vulkántól melegük lesz, vízbe pedig a cápatámadások miatt nem mennek, ne csüggedjenek! Bár nincs új a nap alatt, de úgyis a retro a divat.

Azért, hogy több turistát vonzanak, Románia "vörös körzet" városnéző körutazás létrehozásán dolgozik, hogy az érdeklődők a kommunista diktatúra nyomába eredhessenek - jelentette be az ország turisztikai minisztere, Elena Udrea a héten a Romania Business Insider információi szerint.

A túra Romániának kifejezetten azon látnivalóit veszi sorra, mely a kommunista múltat idézi fel.

Udrea szerint hatalmas lehetőség rejlik abban, hogy az, ami úgy megviselte a népet, most pénzt hozzon a konyhára. Különösen Nicolae Ceausescu kommunista diktátorral kapcsolatos helyszínek lehetnek igazán fontosak, de a megvalósításhoz szükség van magánbefektetőkre is.

"Nem csak a Ceausescu-házaspár otthonát tudjuk megmutatni, hanem azt a helyszínt is, ahol agyonlőtték őket" - mondta Udrea, majd hozzátette: "A körutazás központi helye az a palota lenne, melyben az egykori diktátor dolgozott."

Fotó: Flikr, Aleksander Dragnes

Ceausescu 1965-től kivégzéséig, azaz 1989-ig volt a román kommunista párt főtitkára, az ország második és egyben utolsó kommunista vezetője. Az 1989-as forradalom során egy rögtönítélő katonai bíróság december 25-én a házaspárt a román nép ellen elkövetett bűneiért és a nemzetgazdaság tönkretételéért halálra ítélte, és azonnal ki is végezte őket a azon a bizonyos udvaron, mely a vörös körzet része.

A forradalom óta eltelt 20 év után a Ceausescu-kultusz újra hódít Romániában. Reklámoztak velük már mobiltelefon-társaságot, rumos csokoládét, gumiabroncsot, állatvédő egyesületet, sőt, óvszert is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.