Ceausescu-diktatúra és elveszett gyerekkor

Februártól játsszák a Visszatérés című filmet

Egy diktatúrában elveszett gyermekkor boldog és rettegéssel teli pillanatait mutatja be Elek Judit legújabb filmje, a magyar-román koprodukciós Visszatérés

2011.02.01 10:14MTI

Február 17-én kerül a mozikba Elek Judit új filmje, a Visszatérés-Retrace.

A magyar-román koprodukcióban, svéd financiális közreműködés mellett készült film 1,73 millió euróba, azaz körülbelül 467 millió forintba került.

Elek Judit az MTI-nek elmondta: a román partner még nem teljesítette egészen koprodukciós kötelezettségeit, ezért a produkció még sem tudta maradéktalanul kifizetni a stábot és a színészeket.

A rendező kiemelte: a film költségei azért is magasabbak egy átlagos magyar filménél, mivel a cselekmény megkövetelte, hogy a Visszatérést szinte kizárólag külföldön rögzítsék.

Forgattak Svédországban, valamint Romániában, Erdélyben.

Elek Judit arról is beszélt, hogy a 98 perces film forgatókönyvét Mészöly Miklós Szárnyas lovak című novellája és Marguerite Duras Nyár este fél 11-kor című kisregényének szabad felhasználásával írta

"Egyes motívumokat szó szerint átvettem, másokat átértelmeztem és új hangsúlyt adtam nekik" - fogalmazott a rendező.

Elek Judit a történetet ismertetve kifejtette: a film főszereplője Katherine, aki kisgyerekként Erdélyben túlélte a holokausztot, majd Svédországban telepedett le.

"Férje neurológus, és ráveszi, hogy apjának halála után látogassanak vissza szülőföldjére, hátha így megszabadul az életben maradása miatti, gyötrő önvádjaitól, ha visszatérnek gyerekkori emlékei" - fogalmazott Elek Judit, hozzátéve, hogy a film jelenideje 1980, így nemcsak "elveszettnek hitt gyermekkorának boldog és félelmetes emlékei elevenednek meg, de szembesülnie kell Ceausescu diktatúrájának nyomasztó valóságával is". A rendező elmondta, hogy a cselekménynek egy másik szála is van: a néző megismerheti a diktátort erdészeként szolgáló Sándor tragédiába torkolló történetét is.

"Sándor Katherine gyerekkori pajtása volt, ő mentette meg az életét, ételt vitt neki, bújtatta" - tette hozzá.

Elek Judit azért hagyta meg a film angol címét is, mert az jobban utal a múlt feltárásának, visszakeresésének igényére.

"Katherine egy régi babáját is megtalálja, amit egykori búvóhelyén ásott el. Ezt a babát én szinte eleven szereplőnek tekintem, hiszen fontos szerepe van a történetben" - tette hozzá. A helyszínválasztás szempontjairól Elek Judit úgy vélekedett, hogy a film nyitójelenetében felbukkanó tenger éppúgy a szabadságot jelképezi, mint Erdély hegyei.

"A szabadságot jelentő természet hangsúlyosabbá teszi az idilli környezetben pusztító diktatúra brutalitását" - fogalmazott, s hozzátette: hivatásának érzi, hogy a diktatúrákról beszéljen filmjeiben.

"Mivel nekem megadatott, hogy mind a fasiszta diktatúrát, mind a magát szocialistának mondó rezsim diktatúráját megéljem, feladatomnak érzem, hogy megmutassam azok hasonlóságait és különbözőségeit is" - mondta, majd hozzátette: Erdély mellett szólt az is, hogy második otthonának tartja az országrészt.

"Két hosszú dokumentumfilmet is készítettem már ott és ott játszódik a Kinek az erdeje? című forgatókönyvem is, amelyet Damokos Csaba díszlettervezővel hat és fél éven át készítettünk elő, de sajnos eddig még nem sikerült elegendő pénzt szereznem a megvalósítására. Azt hiszem, ezt majd az igazi és fogadott gyerekeimnek kell leforgatnia" - jegyezte meg.

Elek Judit elmondta, a főszerepet játszó kanadai-magyar színésznőre, Kathleen Gátira George Sluizer filmes, a Script East forgatókönyv-fejlesztő fórum egyik vezetője hívta fel a figyelmét.

"Kati Hollywoodban él. Küldött magáról fotót, de csak akkor győződtem meg arról, hogy ő a legalkalmasabb a szerepre, amikor láttam Dettre Gábor a Színésznő és a halál című filmjében" - mondta a rendező.

A Katherine húgát játszó Sarah Clark szintén kanadai gyökerekkel rendelkezik, vele Budapesten, egy posztgraduális képzésen ismerkedett meg a rendező.

Régi személyes kapcsolat fűzi a Sándort alakító Demetes András erdélyi színészhez is, aki a tanítványa volt, amikor a Szentgyörgyi István Színművészeti Egyetemen tanított az 1990-91-es tanévben. A további szerepekben Philip Zandén svéd, Péter Hilda, Váta Lóránt, Molnár Gizella,

Tankó Norbert erdélyi, Kenderesi Manna, Lukáts Andor, Tamási Zoltán magyarországi színész tűnik fel.

A Visszatérés-Retrace-t Elek Judit Kanadában végzett operatőr fia, Berger László fényképezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.