Valentin Ceausescu műtárgyakat perelt vissza

Újabb műtárgyakat kap vissza Nicolae Ceausescu egykori diktátor fia

Bírósági döntés nyomán újabb műtárgyakat kap vissza a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeumtól Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátor fia.

2008.04.25 14:20MTI

A román média pénteki jelentése szerint Valentin Ceausescu olyan műtárgyakat perelt vissza az államtól, amelyeket az 1989-es forradalom ideje alatt koboztak el testvérétől, Nicu Ceausescutól, aki 1996-ban halt meg Bécsben. A csütörtökön késő este megszületett bírósági döntés szerint a múzeumnak 15 festményt, három grafikát, valamint kilenc ezüst- és porcelántárgyat kell visszaadnia Valentin Ceausescunak, aki a család egyedüli életben maradt tagja. 

Az 1989-ben kivégzett véres kezű diktátornak a két fia mellett egy lánya is volt, Zoia, aki 2006-ban halt meg. Az immár végrehajtható bírósági határozat még megtámadható a bukaresti ítélőtáblánál, amely a jogerős döntés meghozatalára hivatott. A bíróság nem először dönt Valentin javára, aki 2007-ben és 2006-ban ugyancsak az államtól perelt vissza műtárgyakat. 

Akkor egyebek között 50 festményt, szobrokat és egyedi bútordarabokat kapott vissza. A visszaszolgáltatott műkincsek között olyan híres román festők munkái is megtalálhatók, mint Theodor Pallady, Corneliu Baba és Nicolae Tonitza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.