"Az enyém csak rám tartozik"

A Dalai láma kisajátította saját reinkarnációját

A dalai láma, aki nemrégiben mondott le a száműzetésben élő tibeti kormány fejének tisztségéből, szombaton Toulouse-ban kijelentette, hogy a tibeti népnek kell döntenie a dalai láma intézményének folytatásáról, és csak saját maga dönthet a saját inkarnációjáról.

2011.08.13 22:46MTI

A tibetiek szellemi vezetője, aki háromnapos szemináriumra és konferenciára utazott a délnyugat-franciaországi városba, újságírók előtt kijelentette, már 1959-ben feltette egyértelműen a kérdést, hogy folytatódnia kell-e a dalai láma intézményének.

"Erről a tibeti népnek kell döntenie" - mondta a dalai láma, aki a héten adta át száműzetésben lévő tibeti kormány vezetését Logsang Sangaynak.

"Ami a reinkarnációmat illeti, ez csak rám tartozik, ez az én ügyem, senki másé" - mondta a vallási vezető óva intve Kínát, hogy beleavatkozzon az ügybe. Emlékeztetett, hogy a múltban két eset volt, amikor egy kínai császár beleszólt a dalai láma kiválasztásába, de mindkettő buddhista, a dalai és a pancsen láma tanítványa volt.

"Ma a kommunista kormány ateista, méregnek tartja a vallást és démonnak a dalai lámát, kissé erős volna tehát egy ateista kormánytól, hogy egy démon reinkarnációját keresse" - mondta tréfálkozva a dalai láma.

A dalai láma úgy vélte, hogy az arab forradalmak annak a jelei, hogy "a demokrácia és a szabadság útja az egyetlen lehetőség", és aggodalmát fejezte ki a gazdasági válság miatt.

A 76 éves Tenzin Gyatso szombati előadásán több mint 7000 buddhista hívő és szimpatizáns jelent meg. A mostani a hetedik előadássorozat, amit a Nobel-békedíjas egyházi vezető 1991 óta Franciaországban tart, ahol a buddhista hívők számát 800 ezerre becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.