"A pragmatizmus gátlástalan trükkje"

A dalai láma "lejárt lemez"

"Lejárt lemeznek" tünteti fel a dalai láma ténykedését a Global Times (GT) című kínai napilap, míg a központi pártlap "a pragmatizmus gátlástalan trükkjeként" állítja be Obama és a láma találkozóját. A China Daily (CD) angol nyelvű napilap szerint az elnök a "szavazatokat" választotta az amerikai-kínai kapcsolatok javítása helyett.

2011.07.18 16:39MTI

"A kínai társadalom nem fordít nagy figyelmet Obamára és az átlagkínai számára a dalai láma már "lejárt lemez" - jegyezte meg szerkesztőségi kommentárjában a GT. A Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című központi pártlap véleményrovatában közölt hétfői cikk szerint az Obama-dalai találkozó aláássa az Egyesült Államok nagyhatalmi státusát.

Obama találkozása "a szeparatista cselekményekben érintett politikai menekülttel súlyos beavatkozás Kína belügyeibe" - állítja a cikk.

"Tibet békés felszabadítása és a demokratikus reform kiemelkedő történelmi események, jelentőségük felér az amerikai fekete rabszolgák felszabadításáéval, az európai jobbágyság felszámolásáéval és a dél-afrikai apartheidrendszer megszüntetésével" - példálódzik a Zsenmin Zsipao.

Megjegyzi: méltánytalan az Egyesült Államok részéről a kínai-amerikai kapcsolatoknak a belpolitikai helyzetre alapozott kezelése, s felszólítja Washingtont, hogy tekintse Pekinget "őszinte" stratégiai partnerének.

A China Daily című angol nyelvű napilap összeállításában szerepel például, hogy a Fehér Ház kiadott egy fotót, amelyen Obama nyakkendő nélkül ülve hallgatja a dalai lámát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.