Elmaradnak a reformok?

Obama elítélte a szíriai amerikai nagykövetség elleni támadást

Elítélte a damaszkuszi amerikai nagykövetség elleni támadást Barack Obama kedden a CBS tv-csatornának adott interjújában, s úgy fogalmazott, hogy Bassár el-Aszad elnök "egymás után szalasztotta el a lehetőségeket az igazi reformokra".

2011.07.13 08:18MTI

Obama szerint világos üzenetet küldtek, hogy "senki sem köthet bele nagykövetségünkbe" és "megteszünk bármilyen szükséges akciót nagykövetségünk megvédelmezése érdekében".
   
Az amerikai elnök szerint Bassár el-Aszad "az emberek szeme láttára veszíti el legitimitását". Ismételten kitért arra, hogy a szíriai hatalom elfogadhatatlan mértékű brutalitással bánik népével, s hangsúlyozta: növelik a nyomásgyakorlást, hogy kiderüljön, sikerül-e valamiféle valós változást elérni Szíriában.
   
A damaszkuszi amerikai és francia nagykövetségek előtt hétfőn tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az Egyesült Államok és Franciaország szíriai nagykövetei a múlt héten az ellenzék fellegvárának számító Hama városába utaztak.

A damaszkuszi kormány ezt a szíriai belügyekbe történő beavatkozásnak minősítette. Szemtanúk elmondása szerint a tüntetők betörték az amerikai nagykövetség ablakait és Amerika-ellenes jelszavakat - többek között Robert Ford nagykövetet kutyaként gyalázó feliratot - festettek az épület falaira. A francia nagykövetségre tett behatolási kísérletüket a biztonsági őrök levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel akadályozták meg.
   
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa leghatározottabban elítélte kedden a damaszkuszi nagykövetségek elleni támadásokat, amelyek elkövetői kormánypárti tüntetők voltak. A BT nyilatkozatában egyben felszólította a szíriai hatóságokat, hogy gondoskodjanak a külképviseletek védelméről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.