Rongáltak a kormánypárti tüntetők

Szíria: megtámadták az amerikai és a francia nagykövetséget

Szemtanúk közölték: kormánypárti tüntetők megtámadták és megrongálták az Egyesült Államok szíriai nagykövetségét hétfőn, és megkíséreltek behatolni a francia nagykövetségre is, ez utóbbit a biztonsági őrök a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel akadályozták meg.

2011.07.11 17:27MTI

Elmondták, hogy a tüntetők betörték a damaszkuszi amerikai diplomáciai képviselet ablakait, Amerika-ellenes jelszavakat - közte Robert Ford nagykövetet kutyaként gyalázó feliratot - festettek az épület falaira, felhúzták a szíriai zászlót az épületre, végül távoztak.
   
Szemtanúk szerint a francia nagykövetségnél a biztonsági őrök három tüntetőt botokkal megsebesítettek. Egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy az amerikai nagykövetségnél történt incidensben bárki megsérült volna.
   
Egy szemtanú szerint a francia nagykövetség előtt mintegy háromszázan tüntettek, az amerikai nagykövetségnél pedig több százan.
   
A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az Egyesült Államok és Franciaország szíriai nagykövetei a múlt héten az ellenzék fellegvárának számító Hama városába utaztak. A damaszkuszi kormány az utat a szíriai belügyekbe történő beavatkozásnak minősítette.
   
Az Egyesült Államok elítélte, hogy a szíriai hatóságok lassan reagáltak a damaszkuszi amerikai nagykövetségnél történtekre, és nem tudták megakadályozni az épület megtámadását.
   
Egy amerikai tisztségviselő közölte, az Egyesült Államok azt tervezi, hogy bekéreti a washingtoni külügyminisztériumba a szíriai ügyvivőt, hogy hangot adjon az amerikai kormány tiltakozásának a történtek miatt.
   
Robert Ford a hét végén élesen bírálta, hogy a szíriai hatóságok erőszakkal próbálják leverni a kormányellenes lázadást. Ford a követség Facebook-oldalán többek között azt írta, a szíriai kormány szabad utat enged a kormánypárti megmozdulásoknak, az olívaágat lengető, békés (kormányellenes) tüntetőket viszont szétverik a kormánnyal szimpatizáló fegyveres csoportok.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.