Hama a kormányellenes felkelés központja

Csaknem félmillióan tüntettek Szíriában

A szíriai emberi jogok ligája szerint több mint 450 ezer ember vonult az utcákra pénteken az észak-szíriai Hama városában, amely az utóbbi hetekben a kormányellenes felkelés egyik központjává vált.

2011.07.08 16:02MTI

A hamai al-Aszi téren gyülekező tüntetők visszautasítanak bármilyen párbeszédet a hatalommal, és a rezsim távozását  követelik - mondta Abdel-Rahman, egy másik szíriai emberi jogi szervezet vezetője.

Az Egyesült Államok szíriai nagykövete, aki csütörtökön érkezett Hamába, hogy szolidaritását fejezze ki a Bassár el-Aszad elnök ellen tüntetőkkel, még a pénteki megmozdulások előtt elhagyta a várost.

A szíriai vezetés a látogatást követően azzal vádolta meg a nagykövetet, hogy "szabotőrökkel" találkozott és lázadást szított.
   
A kormányerők által ostromlott Hamába látogatott csütörtökön Franciaország szíriai nagykövete, Eric Chevallier is, aki hazája együttérzését fejezte ki a felkelésben életüket vesztettek családjainak. Chevallier felkeresett egy kórházat is, ahol találkozott az orvosokkal és a sebesültekkel.
   
Demonstrációt tartottak pénteken Hamán kívül a többi között a közép-szíriai Homszban, a déli Katanában, illetve a Földközi-tenger partján fekvő Bánjász városában is, ahol a biztonsági erők éles lövedékkel oszlatták szét a szemtanúk szerint jelentős tömeget. A fővárosban, Damaszkuszban a tömegtüntetés két résztvevőjét agyonlőtték a rendfenntartók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.