Véget vetne rezsim a megmozdulásoknak

Bedurvult a szíriai hatalom: harckocsikkal és helikopterekkel gyilkol

A szíriai hadsereg harckocsikat és helikoptereket vetett be szerdán az arab ország északnyugati részén, hogy véget vessen a rendszerellenes megmozdulásoknak; ellenzéki források szerint hét ember életét vesztette.

2011.06.29 19:12MTI

Szemtanúk szerint csak ar-Rámi faluból több százan menekültek el, miután a katonaság faluról falura elkezdte átfésülni az Idlib tartománybeli körzetet, ahol mindennapossá váltak a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozások.
   
Az emberek egy része Damaszkusz felé menekült, mások a környező hegyekben kerestek menedéket. Attól félnek, hogy letartóztatják, és megkínozzák őket - mondta el egy helybéli telefonon a helyszínről.
   
A rendszerellenes tiltakozások kirobbanása - március közepe - óta becslések szerint legalább 12 ezer embert vetettek börtönbe Szíriában. Az egyik ellenzéki csoport szerint ezer embert tartóztattak le csak az elmúlt egy hétben szerte az országban. A szíriai kormány kitiltotta az országból szinte a teljes külföldi sajtót, ezért nehéz független forrásból megerősíteni az efféle állításokat.
   
Az elmúlt hetekben több ezren menekültek Szíriából Törökországba, ahol óriási menekülttáborokat állítottak föl a szíriai határ közelében.
   
Közben az ország második legnagyobb városában, Aleppóban 300 jogász ülősztrájkot kezdett a helyi igazságügyi palotában. Követelték a politikai foglyok szabadon engedését, és a vérontás beszüntetését.
   
A keleti országrészben, az Eufrátesz folyó partján fekvő Deir ez-Zúrban - ahogy az már szokásossá vált - kedd este is 50-60 ezres kormányellenes tüntetés volt - közölték ellenzéki forrásból.
   
Az ellenzék csütörtökre újabb tiltakozó akciót hirdetett a Facebook-on Aleppóba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.