Ismét tízezrek tüntettek Aszad elnök ellen

A szíriai hatalom tovább öli népét

A pénteki ima után ismét tízezrek követelték Szíria városaiban Bassár el-Aszad elnök távozását, s emberi jogi csoportok szerint a biztonsági erők újra a tüntetők közé lőttek, többeket megsebesítve és legalább kilenc ember halálát okozva.

2011.06.24 18:11MTI

"Mondjátok meg a világnak, hogy Bassár nem legitim" - skandálta néhány ezer ember Damaszkusz egyik elővárosában, Irbinben. A tüntetésről egy szemtanú számolt be a telefonján keresztül.
   
Egy szíriai emberi jogi csoport szerint a biztonsági erők legalább öt tiltakozót megöltek a fővárostól délre fekvő Kiszuában, amikor vaktában a mecsettől induló tüntetők közé lőttek. Egy másik forrás egy halottról és kilenc sebesültről tudott. A szíriai televízió úgy adott hírt az eseményről, hogy ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet a biztonsági erők tagjaira.
   
Damaszkusz egyik negyedében, Barzehben három ember halt meg 25 pedig megsebesült, amikor az államfő elleni tüntetést könnygázzal szétoszlatni próbáló biztonsági erők végül tüzet nyitottak a tiltakozókra.
    
Az ország középső részén, Homsz és Hama városokban a felvonulók azt kiabálták, hogy "a nép a rendszer bukását akarja", míg a libanoni határ közeli Deraában, a szíriai felkelés "bölcsőjében" a felvonulók transzparenseiken elutasították Aszad napokban tett ígéretét egy nemzeti párbeszéd beindítására.
   
Tiltakozások voltak Szíria nyugati, tengerparti városaiban csakúgy, mint az Irakhoz közeli keleti tartományokban egy nappal azután, hogy a hadsereg a török határnál harckocsikkal vonult fel az országból menekülők átmeneti táboránál, s ennek hatására egy újabb 1500 fős csoport menekült át Törökországba.
   
A szíriai televízió azt közölte pénteken, hogy a hadsereg egységei "hamarosan befejezik" felfejlődésüket a határ menti településeken. A tévé híradása szerint a műveletnek nem voltak halálos áldozatai, s a katonákat mindenütt a hagyományos "virág- és rizsesővel" fogadta a helyi lakosság.
   
A tiltakozások elleni megtorlásokat, melyeknek szíriai emberi jogi csoportok szerint több mint 1400 civil esett áldozatul március közepe óta, a Nyugat egyre határozottabban elítéli. Az EU állam- és kormányfői pénteken Brüsszelben kibővítették a Szíria elleni szankciókat.
   
Az Egyesült Államok, amely szintén célzott intézkedésekkel büntet több szíriai vezetőt, nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy a szíriai hadsereg körülzárta a török határtól alig 500 méterre fekvő Kirbat al-Joz városát. "Ha a szíriai erők nem vetnek véget azonnal támadásaiknak és provokációiknak, az (...) a határvillongások veszélyét is felveti" - mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.