Hét neves író elítélő BT határozat elfogadására s

Umberto Eco és Salman Rushdie is elítéli a szíriai vérengzést

Hét neves értelmiségi és író, köztük és Umberto Eco, az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldött levelében szorgalmazta a Szíriát elítélő határozat elfogadását.

2011.06.23 08:39MTI

A levél Bernard-Henri Levy francia filozófus honlapján jelent meg szerdán, és Rushdie-n, illetve Ecón kívül aláírta David Grossman, Amosz Oz, Orhan Pamuk és Wole Soyinka. Pamuk és Soyinka irodalmi Nobel-díjas.
   
Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália - az előbbi kettő a BT állandó, utóbbi kettő pedig nem állandó tagja - nemrégiben terjesztette elő a határozattervezetet, amely elítéli ugyan Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát a tüntetők elleni erőszakos fellépéséért, de nem irányoz elő sem szankciókat, sem katonai fellépést Damaszkusz ellen.

A határozat elfogadását ellenzi Oroszország és Kína is.
   
"A határozat sorsa a kezükben van. Ez (a határozat) emberiesség elleni bűnténynek minősíti a szíriai fellépést" - írják közös levelükben az írók. Szerintük a határozattervezet nem tesz ugyan javaslatot sem szankciókra, sem katonai fellépésre, de elítéli az elnyomást, és megnyitja az utat az emberiesség elleni bűntények kivizsgálásához.
   
"Bármennyire is korlátozott, szükség van rá" - szögezik le levelükben, s hozzáteszik, hogy tragikus és erkölcsileg elfogadhatatlan lenne, ha nem sikerülne elfogadni a határozattervezetet.
   
Emberjogi szervezetek szerint a március 15-én kezdődött szíriai tüntetéssorozatban eddig 1300 ember vesztette életét, és több mint tízezer szíriai tiltakozót zártak börtönbe. A szíriai biztonsági erők könyörtelen fellépése nyomán több ezer ember menekült Törökországba vagy Libanonba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.