Folyik a vér

Szíria - Ban Ki Mun az "öldöklés beszüntetésére" szólított fel

Az öldöklés beszüntetésére szólította fel Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön Genfben a szíriai hatóságokat.

2011.07.07 18:04MTI

Az arab ország északi részén fekvő Hama városában kedd óta 23 civilt öltek meg a szíriai biztonsági erők. Ban Ki Mun egyúttal arra is sürgette a damaszkuszi kormányt, hogy engedje be Szíriába az ENSZ, illetve az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának humanitárius helyzetfelmérő küldöttségét.

"Legfőbb ideje, hogy előrelépés történjen e téren. Ez így nem mehet tovább" - hangoztatta a világszervezet főtitkára. A Szíriát 2000 óta vezető Bassár el-Aszad elnök kormánya erőszakkal próbálja meg elfojtani a március 15-én kirobbant kormányellenes lázadást.

Az ENSZ hónapok óta követeli, hogy küldöttei Szíriában felmérhessék a humanitárius helyzetet.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pedig küldöttséget bízott meg azzal, hogy vizsgálja ki azokat az eseteket, amelyekben a szíriai hatóságok a tüntetések elfojtása során feltehetően megsértették az emberi jogokat.

A tanács erre Szíriával foglalkozó április 29-i rendkívüli ülésén adott felhatalmazást. A szíriai hatóságok mindeddig nem tettek eleget az ENSZ követeléseinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.