Kompetens...

Még csak nem is járt soha Tibetben az új tibeti vezető

A Harvardon végzett Lobsang Sangay felesküdött, mint a tibeti emigráns kormány új feje, átvéve a Dalai Láma, népének szabadságáért harcoló vezetőjének szerepét.

2011.08.09 17:34Konrád - ma.hu

A 76 éves Dali Láma még márciusban jelentette be, visszavonul a politikától, de továbbra is spirituális vezetője marad a tibeti buddhistáknak. A helyét átvevő jogász végzettségű Sangay-t áprilisban választották meg az emigráns tibetiek tízezrei. A Láma, buddhista szerzetesek és apácák százaitól körülvéve jelen volt az észak-indiai Dharmsala városában, ahol a kormány székhelye található, az új vezető hivatali esküjének letételekor. A Kínaiak természetesen nem ismerik el Sangay fennhatóságát.

Sangay megesküdött, hogy a Dalai Lámához hasonlóan mindent megtesz Tibet nagyobb autonómiájáért. "Továbbra is a Középút irányelveit követjük. Szeretnénk tárgyalásokat folytatni Kínával bárhol bármikor" - mondta Sangay a ceremóniára a Tsuglagkhang templom előtt összegyűlt tömegnek. Elmondta, hogy azon fog dolgozni, hogy megvalósítsa a Dalai Láma álmát egy valóban szekuláris demokráciáról.

Az összegyűlt férfiak, nők és gyerekek tapsviharral köszöntötték a Lámát, aki a rövid ceremónia végén megölelte és megáldotta Sangayt, akinek Kalon Tripa azaz miniszterelnöki megválasztása sok tekintetben példa nélküli. Ő az első szekuláris politikai vezető a tibeti közösség élén, még csak nem is járt soha Tibetben, hiszen az India keleti részén található Darjeeling városában született.

A Dali Láma a 14. inkarnációja Csenreszignek az együttérzés Buddhista istenének. Azért döntött a politikai színpadról való lelépésről, mert úgy érzi, halála esetén káosz tör majd ki mikor a kínai kormány és a Buddhista szerzetesek vitába szállnak arról, ki is az igazi utódja. "Most már ez a veszély nem fenyeget" - nyilatkozta korábban az AP hírügynökségnek.

A Láma 1959-ben menekült el Lhászából a kínaiak bevonulása után. Az indiai kormány engedélyt adott neki az emigráns kormány megalapítására, iskolák, kórházak létesítésére és az elmúlt évtizedekben Tibetből menekülők ezreinek szállásolására. A legtöbb tibeti által majdnem istenként tisztelt Láma továbbra is népének ügyén fog dolgozni és felhatalmazta a kormány küldötteit, hogy a nevében is beszéljenek.

Kína, ami évtizedeken át szeparatista bajkeverőként tekintett rá, de az emigráns kormányt még jobban utálja, továbbra is a ringben akarja tudni a Lámát. Kínai vezetők elmondták: továbbra is csak az ő képviselőivel hajlandóak - a kilenc teljesen eredménytelen kör után - asztalhoz ülni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.