Sokszínűség az Amerikai Fekete Filmfesztiválon

Árnyaltabbá válhat a fekete

Megkezdődött a kultúrák sokszínűsége, valamint a fekete filmes alkotók előtt tisztelgő Amerikai Fekete Filmfesztivál szerdán, Miami Beachen.

2011.07.07 12:44MTI

A négynapos vetítéssorozat mellett workshopokra, valamint szakmai és közönségtalálkozókra kerül sor. Mint Jeff Friday, a fesztivál társalapítója elmondta: meg akarja változtatni az amerikaiak véleményét az afro-amerikai tévés és filmes karakterekről.
   
"Mindig zavart, ahogy a színes embereket ábrázolták a filmekben. Érződött a küzdelem. Nem láttam eléggé árnyaltnak" - utalt az olyan tévéműsorokra, mint a Good Times vagy a The Jeffersons, amelyeken annak idején ő is felnőtt.
   
A 15. alkalommal megrendezett filmfesztivál alkalmából megszólaló Friday ugyanakkor elismerte, hogy azóta sokat változott a helyzet.
   
A szombatig tartó fesztiválon húsz független produkció premierjét láthatják a látogatók. Közben a rövidfilmek és a dokumentumfilmek is versenyeznek a filmmustrán, amelynek közös jellemzője, hogy vagy afro-amerikai rendező forgatta az alkotásokat, vagy azok valamilyen afro-amerikai témát dolgoznak fel.
   
A fesztivál nyitófilmjeként az In The Hive című drámát mutatták be, amely a fiatalok helyzetével foglalkozik. A megtörtént eseményt feldolgozó filmben egy nő problémás gyerekek számára nyit alternatív iskolát Észak-Karolinában.
    
A programban szerepel majd az a harminc perces dokumentumfilm is, amely az 1991-es Fekete vidék című film forgatásáról készült. Az akkor 24 esztendős John Singletont a legjobb rendezőként és forgatókönyvért is Oscar-díjra jelölték. Singleton meghívott vendégként arról tart előadást: milyen volt húsz éve a fekete filmesek közössége.
   
A zárónapon életműdíjjal tüntetik ki Keenen Ivory Wayans színész-rendezőt televíziós és filmes munkáiért. Friday olyan alkotóként méltatta, akinek sikerült a humor segítségével eltüntetni a faji különbségeket a filmben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.