Kis magyar siker

Meglepő: egy thriller kapta a gdyniai játékfilmfesztivál fődíját

Meglepetésre az Essential Killing (Ölésre ítélve) című lengyel-norvég-ír-magyar thriller nyerte el az idei, 36. Lengyel Játékfilmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánokat.

2011.06.12 11:58MTI

A fesztivál szombat este ért véget a lengyel tengermelléki Gdyniában, a zsűri 12 versenyfilm közül választotta ki a Magyarországon is játszott thrillert, amely több más díjat is kapott, köztük a legjobb rendezésért (Jerzy Skolimowski), a legjobb operatőri munkáért (Adam Sikora), a legjobb filmzenéért (Pawel Mykietyn) és a legjobb vágásért (a magyar Lemhényi Réka és Maciej Pawlinski) járó díjat.

A film főhőse egy afgán férfi, aki három amerikai katona megölése után amerikai fogságba esik, egy titkos kelet-közép-európai börtönbe szállítják, hogy kihallgassák. Megszökik és életre-halálra szóló küzdelembe kezd saját életéért. A szerepet egy amerikai színész, Vincent Gallo alakítja. Játszik a filmben Emmanuelle Seigner francia filmszínésznő is.

A lengyel Tadeusz Konwicki és a lengyel származású, Oscar-díjas Roman Polanski kapta az életműért járó különdíjat, a Platina Oroszlánokat. Polanski, akinek részvétele miatt - az ellene folyó egyesült államokbeli büntetőeljárás kapcsán - a lengyel jobboldal hevesen tiltakozott, végül lemondta részvételét. Arra hivatkozott, hogy új filmje, a Carnage (Mészárlás) befejező munkálatai lekötik minden idejét.

A fesztiválon idén különprogramot szenteltek Közép-Európa filmjeinek. Látható volt Kocsis Ágnes Friss levegő és Pál Adrienn című, illetve Török Ferenc Overnight és Koccanás, valamint Pálfi György Hukkle című filmje is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.