Újabb repülőjáratokat töröltek

Tovább zaklatja az ausztrálokat a chilei hamu

A helyi légügyi hatóságok közölték: a chilei Puyehue vulkánból származó hamufelhő egy hét után ismét megjelent az ausztrál légtérben, és újfent zavarokat okozott a légiközlekedésben.

2011.06.21 10:19MTI

Több belföldi járatot már töröltek, és emiatt több ezer utas nem tudta elérni úti célját. A Qantas ausztrál légitársaság például az összes sidney-i, melbourne-i és canberrai indulású járatát törölte szerdára. "Ez nagyságrendileg 200 utasszállítót érint.

Szakértők szerint ilyen körülmények között egyszerűen nem lehet repülni" - közölte Olivia Wirth, a légitársaság szóvivője. A Qantas egyáltalán nem indít járatot az ország déli részén fekvő Adelaide városból sem. 
  
 A Virgin Australia, a Qantas leányvállalataként működő Jetstar és a Tiger Airways légitársaságok már kedden törölték ezen járataikat.
   
Anthony Albanese szövetségi közlekedési miniszter elmondta, a Meteorológiai Hivatal előrejelzése szerint Canberra, Melbourne és Sidney repterét várhatóan két napig fogja érinteni a hamu, hozzátéve, hogy az időjárási viszonyok kiszámíthatatlanok.
   
Várhatóan a hamufelhő, amely 6-13 kilométeres magasságban sodródik, hatással lesz a nemzetközi járatok indítására, illetve fogadására is. A Qantas légitársaság a hamufelhő múlt heti "ottjártakor" több belföldi járatát és a szomszédos Új-Zélandra közlekedő összes repülőjét törölte.
   
A chilei tűzhányó június 4-én tört ki. A belőle származó vulkáni felhő ezt követően a légáramlatokkal körbejárta a Földet, és Ausztrálián, valamint Új-Zélandon kívül több más országban, így Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Brazíliában is fennakadásokat okozott a légiközlekedésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.