Elérte a légteret

Teljesen lezárták Buenos Aires repülőtereit vulkáni hamufelhő miatt

Törölték az összes légi járatot Buenos Aires repülőterein, mert az argentin főváros légterét elérteE kedden a Puyehue tűzhányó hamufelhője.

2011.06.07 19:38MTI

A chilei Puyehue-vulkán szombaton tört ki, és a tőle mintegy 870 kilométerre északra fekvő Santiago de Chile repülőterein már hétfőn korlátozásokat kellett elrendelni. Bel- és külföldi járatokat töröltek Montevideóban is.

Mivel a szállongó hamu képes károkat okozni a repülőgépek hajtóművében, az Aerolineas Argentinas és a Austral, az állami tulajdonban lévő kül- és belföldi légitársaság további értesítésig törölte az összes járatát. A későbbiekről egy válságbizottság fog dönteni. Chilei geológusok szerint a tűzhányó kitörése hetekig is eltarthat. A füst és hamu Argentína egyre nagyobb szeletére terjed ki.

A Puyehuétől csak mintegy száz kilométerre, a határ argentin oldalán fekvő Bariloche hegyi üdülőhelyen a lankákat vastag, érdes hamu borítja alig két héttel a téli síszezon kezdete előtt, amelytől ennek a városnak, Argentína legfontosabb turisztikai központjának a gazdasága függ.

Barilochéban kedden az esővel keveredő hamu áramszünetet okozott. Az országrészben szombat óta katasztrófakészültség van. Buenos Airesben a hamufelhő kedden délben nem volt látható az utcákról. A hamu 5- és 7000 méter közötti magasságban lebeg, és a délkeleti irányból fújó széllel terjed tovább.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.