Az emberi jogok individuális voltát hangsúlyozták

Új alaptörvény: Szlovákia örül a Velencei Bizottság állásfoglalásának

A szlovák külügyminisztérium hétfőn üdvözölte a Velencei Bizottság állásfoglalását az új magyar alkotmánnyal kapcsolatban.

2011.06.20 18:42MTI

A tárca sajtóosztálya szerint ez az állásfoglalás teljes mértékben megerősítette Szlovákiának az új magyar alaptörvénnyel kapcsolatos álláspontját, miszerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek védelméért elsősorban az az ország felelős, amelyben a kisebbség él.
       
A pozsonyi közlemény szerint a Velencei Bizottság hangsúlyozta az emberi jogok individuális jellegét, mivelhogy a nemzeti kisebbségek védelmét rögzítő keretegyezmény nem beszél semmiféle kollektív kisebbségi jogokról.
   
A szlovák külügyminisztérium a Velencei Bizottság álláspontját "fontosnak és lényegesnek tartja az új magyar alkotmány értelmezésekor és alkalmazásakor, illetve a további jogszabályok összefüggésében".
   
"Az állásfoglalásban (a Velencei Bizottságéban) megfogalmazott elveknek és szabályoknak a tiszteletben tartása nemcsak a jószomszédi kapcsolatok számára fontos, hanem az egyesült Európa országaiban élő állampolgárok együttélésének a légköre szempontjából is" - hívta fel a figyelmet a szlovák diplomácia.
   
Pozsony ugyancsak üdvözölte a Velencei Bizottság azon megállapítását, amely felhívja a figyelmet a jószomszédi kapcsolatok elveinek tiszteletben tartására és annak szükségességére, hogy kerülni kell azokat a területen kívüli elemeket, amelyek kiválthatnák a szomszédos államok nyugtalanságát és etnikai feszültségekhez vezethetnének.
   
"Ez összhangban van a Nemzeti Tanács 2011. május 27-ei, Magyarország alaptörvényével kapcsolatban elfogadott nyilatkozatával, amelyben a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa visszautasította más országok törvényeinek bármiféle területen kívüli hatásait" - állítja a szlovák minisztérium a pozsonyi parlament állásfoglalására utalva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.