Van mit tanulni...

Megfeddte a német alkotmánybíróság a kormányt

Megfeddte a német alkotmánybíróság az Angela Merkel kancellár vezette, konzervatív-liberális koalíciós kormányt.

2011.06.19 18:03MTI

A karlruhei bírói testület szóvivője egy vasárnapi lapinterjúban felrótta, hogy a koalíció még mindig nem terjesztett elő semmi fajta tervezetet az új választási törvényre vonatkozóan, noha a bíróság egy korábbi határozatában június 30-át szabta meg végső határidőként.

A bíróság még 2008 júliusában minősítette alkotmányellenesnek az érvényben lévő választási törvényt, mégpedig az úgynevezett többletmandátumok elosztása, illetve ennek kapcsán a szavazati súlyok egyenlőtlensége miatt. A testület akkor úgy rendelkezett, hogy legkésőbb 2011. június 30-ig módosítani kell a törvényt. Az alkotmánybíróság azt még engedélyezte, hogy a 2009-s őszi parlamenti választásokat az érvényben lévő törvény előírásainak megfelelően tartsák, de hangsúlyozta, hogy a 2013-as választást már a módosított törvény alapján kell megrendezni. A bírák mindenekelőtt az úgynevezett negatív szavazati súlyokat tartották alkotmányellenesnek, azaz azt a rendszert, amely lehetővé tette, hogy egy adott párt akkor is több mandátumhoz jusson, ha egy tartományban kevesebb szavazatot szerez.

Judith Blohm szóvivő a Frankfurter Allgemeine Sonnntagszeitungnak nyilatkozva úgy vélte, hogy az érvényben lévő törvény reformjának halogatása közvetve árt az alkotmánybíróság tekintélyének.

Értesülések szerint az új tervezettel kapcsolatban éles vita alakult ki a kormánykoalíciós pártok között. Mindennek fényében szinte semmi esélye sincs annak, hogy az alkotmánybíróság által szabott határidőig megszületik az új törvénytervezet. Annak pedig végképp nincs esélye, hogy a kormánypártok és az ellenzék között megállapodás születik.

Az ellenzéki szociáldemokrata párt és a Zöldek pártja azt kívánja elérni, hogy teljes mértékben szüntessék meg a többletmandátumok rendszerét, amely a legutóbbi választásokon éppen a koalíciós pártoknak, elsősorban a konzervatívoknak kedvezett. A kormánykoalíció azonban elutasítja ezt.

Az ellenzéki pártok közölték: amennyiben a koalíció nem veszi figyelembe javaslatukat, a feltételezett tervezet ellen az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.