A versenyképesség aggasztja a kancellárt

Merkel: az euróval nincs gond

Angela Merkel német kancellár egy, a két napos szingapúri látogatásán tartott beszédben azt mondta: az euró, mint valuta nincs válságban, de egyes euróövezeti tagállamok versenyképességével igenis gond van.

2011.06.02 10:48MTI

Merkel úgy fogalmazott: Az euróval önmagában nincs gond, hiszen stabil valuta; különösen a dollárral szemben nagyon erős, egyes esetekben túl erős a Németországhoz hasonló exportáló országoknak.

A gondok egyes államokkal és adósságukkal van, és az euróövezeti adósságválság forrása a versenyképességi problémák. Túlságosan különbözik az egyes euróövezeti államok versenyképessége, és bizonyos esetekben túl alacsony - tette hozzá.
   
A kancellár szerint ennek leküzdéséhez javítani kell a versenyképességen és ehhez a költségvetési fegyelmet a törekvések középpontjába kell állítani. "Ne köntörfalazzunk: a közös valutánk léte megköveteli, hogy csökkenjenek a versenyképességi különbségek" - mondta Angela Merkel.
   
A német kormányfő beszédében dicsérte Christine Lagarde francia pénzügyminisztert, akit több európai állam is támogat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói pozíciójára beadott pályázatában. Ugyanakkor elmondta: hosszabb távon meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az IMF élére mindig európai ember kerül.
   
Merkel úgy fogalmazott: Lagarde pénzügyminiszteri tevékenységét tekintve világszerte kiváló hírnévnek örvend és sok tekintetben az ideális megtestesítője a gazdasági és politikai tapasztalatnak. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a fejlődő országok objektív és elfogulatlan módon közelítik meg Lagarde jelentkezését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.