Az uralkodó a reform bejelentésére készül

Marokkó is módosítja az alkotmányát

A marokkói uralkodó péntek este készül bejelenteni, hogy alkotmányreform keretében az országban bevezetik az alkotmányos monarchiát, amelyben jelentősebb szerep kap a kormány.

2011.06.17 18:54MTI

Korlátoznák a király bizonyos jogköreit és megerősítenék a miniszterelnök hatalmát.
   
Demokráciát sürgető aktivisták ugyanakkor kételkednek abban, hogy a készülő változások drámai módon gyengítenék a 400 éves monarchia hatalmát az észak-afrikai országban, ahol nagy hagyománya van a felületes reformoknak.
   
Marokkóban idén februárban kezdődtek változásokat követelő tiltakozások, de ellentétben a más észak-afrikai országokban történtekkel, ezek erőszak nélkül zajlanak.
   
VI. Mohamed király március 9-én ígéretet tett az alkotmány reformjára, s a marokkói sajtó pénteki jelentései szerint még az este bejelenti az ezzel kapcsolatos több hónapos tanácskozások eredményét.
   
Az új alkotmányt a tervek szerint július első hetében bocsátják népszavazásra.
   
Marokkóban működnek politikai pártok és tartanak választásokat is, de a végső hatalom az uralkodóé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.