Több városban tüntetnek a rendszer ellen

Tovább tombol az erőszak Szíriában: a tömegbe lőtt a karhatalom

Egy emberjogvédő aktivista közölte: rendszerellenes tüntetők tömegébe lőttek a szíriai karhatalmi erők pénteken az ország nyugati részén fekvő Bánjászban, és a sortűznek áldozatai vannak.

2011.06.17 17:30MTI

Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport szóvivője telefonon az AFP francia hírügynökség Nicosiában tartózkodó munkatársának elmondta, hogy a városban két demonstráció kezdődött, és a biztonsági erők tömegoszlatás közben használták lőfegyverüket. A tüntetések résztvevőit a közeli mellékutcákig kergették.

A környező épületekben élő lakosokat pedig felszólították arra, hogy ne lépjenek ki lakásuk erkélyére.
   
Abder-Rahmán beszámolója szerint más szíriai városokban, Homszban, Deraában és el-Dzsábjéban is utcára vonultak pénteken az emberek.
   
Egy másik emberjogvédő aktivista, Musztafa Oszo szerint a pénteki tüntetések során nyolc embert lőttek le a biztonsági erők. Tudomása szerint három emberrel Homszban végeztek, a keleti Deir ez-Zórban ketten haltak meg, és ugyancsak ketten Damaszkusz Haraszta nevű negyedében. Egy dél-szíriai faluban, Daelben pedig egy 16 éves fiú vesztette életét a rendfenntartó erők lövéseitől.
   
A szíriai állami televízió viszont arról adott hírt, hogy Deir ez-Zórban egy rendőrt sebesítettek meg fegyveresek, a SANA hivatalos hírügynökség pedig azt jelentette, hogy Damaszkusz Kabún neű városrészében három rendőr sebesült meg.
   
A hírügynökség beszámolt a szíriai városokban zajló tüntetésekről - amit ritkán tesz meg - és azt közölte, hogy a demonstrálók "különböző jelszavakat skandáltak".
   
Azóta, hogy Szíriában március közepén kitört a damaszkuszi rezsim megdöntését követelő népmozgalom, a szervezők a pénteki ima után szólítják az utcára a tüntetőket. A múlt pénteken 25 demonstráló vesztette életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.