Több mint 1200 halott és tízezernyi rab

Brutális Szíria: már csaknem 9 ezren menekültek Törökországba

Egy hivatalos török forrás szerint megközelíti a 9 ezret a damaszkuszi vezetés elnyomása elől a szomszédos Törökországba menekült szíriai állampolgárok száma.

2011.06.14 15:04MTI

A jelentésből kiderül, hogy Szíriából az erőszakos hatósági fellépés nyomán az utóbbi napokban 8538-an érkeztek Törökországba. Egyedül keddre virradóra közel 2 ezer szíriai lépte át a határt. A legtöbben a Törökországtól mintegy 40 kilométerre található Dzsiszr es-Sugúr városából indultak útnak.

A szinte teljesen kiürült településen a hadsereg vasárnap heves harcot folytatott az ott működő "terrorista csoportok" ellen, és ellenőrzése alá vonta a várost.

A hatóságok ezeknek a csoportoknak a számlájára írják a biztonsági erők 120 tagjának megölését; az ellenzék szerint azonban a szóban forgó halálesetek azzal hozhatók összefüggésbe, hogy zendülés tört ki a katonák között, miután többen megtagadták a rezsim távozását követelő, fegyvertelen civilek megtámadására felszólító parancsot.   
   
A szíriai menekülteket a Vörös Félhold török szervezete által létesített sátortáborokban szállásolták el a dél-törökországi Hatay tartományban.
   
A közel-keleti országban a március közepe óta tartó tüntetések során már több mint 1200 ellenzéki vesztette életét, és a hatóságok mintegy 10 ezer demonstrálót börtönöztek be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.