A menekültt katonák túlkapásokról suttognak

Vér, halál és rettegés: kitálalnak a szíriai dezertőrök

Négy, Törökországba menekült szíriai dezertőr katona mesélt vérfürdőről, halálfélelemről és fenyegetettségről.

2011.06.11 14:00MTI

Tahal al-Lús nem akar rejtőzködni: késlekedés nélkül mutatja dögcéduláját és katonaigazolványát. Távolba meredő tekintettel mesél az 50 ezer lakosú ar-Rasztanban történt tisztogatásról, amely miatt három nappal ezelőtt végül a dezertálás mellett döntött.
   
"Azt mondták nekünk, hogy fegyveresek vannak ott, de amikor odaértünk, láttuk, hogy egyszerű civilekről van szó. Kiadták a tűzparancsot" - magyarázta a katona.
   
"Mikor benyomultunk a házakba, mindenkire tüzet zúdítottunk, nem néztük, fiatal-e vagy idős... Volt, hogy férjük és gyermekeik előtt gyalázták meg a nőket" - folytatta.
   
Lús 700-ra teszi a halottak számát: igazát nehéz lenne ellenőrizni, mivel az újságírók nem közlekedhetnek szabadon Szíriában.
   
Mohamed Mirván Halefet is behívták, egységét a Törökországgal határos Idlib tartományba vezényelték. Őt sem hagyja nyugodni, hogy mészárszékké változtatták hazáját, és őt is rémképek üldözik.
   
"Kicsivel előttem egy hivatásos katona elővette kését, és különösebb ok nélkül egy civil koponyájába vágta" - borzongott meg Halef.
   
Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor egységét június 7-én a szomszédos Sarakib városába vezényelték, és a hadsereggel együtt menetelő milíciák tüzet nyitottak az emberekre.
   
"Amikor elkezdtek lövöldözni, eldobtam a puskámat, és menekülőre fogtam" - vallotta be a fiatalember. Halef szerint 20-25 emberrel végeztek akkor.

Testvérének, Ahmed Halefnek a homszi vérfürdő után esett le a tantusz: "miután láttam, hogy módszeresen gyilkolják az embereket, megértettem: ez a rezsim bármeddig képes elmenni".
   
A kivörösödött szemű, rémült Ahmed bevallotta: társaival lázadásról ábrándozott, de végül megfutamodott.
   
"Mesterlövészek vigyázzák a magasabb pontokat - hol civil ruhás rendőrök, hol a Szíria és Irán támogatta síita Hezbollah szélsőségesei -, és ha a katonák nem lőnek, végeznek velük" - magyarázta a fiatalember.
   
Valid el-Halef is megerősítette az engedetlenség veszélyeit. "Hatan fogták menekülőre előttünk, de feletteseink lelőtték őket" - mondta.
   
A férfi tucatnyi fegyvertársával mégis inkább életét kockáztatta, de nem indult harcba Homsz ellen.
    "Tudtam, hogy ha megszálljuk a várost, sokakat meg kell majd ölni. Mindannyian más úton indultunk el" - emlékezett vissza.
   
A katona Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének végét jósolja.
   
"Minden katona, akit ismerek az idegösszeomlás szélén áll. Vagy menekülnének, vagy átpártolnának" - magyarázta Valid el-Halef. "Az lesz a vége, hogy minden katona hazamegy védelmet biztosítani családjának."
   
Lús ennél sötétebben látja a jövőt: "ez a rezsim nem fog meghátrálni attól, hogy Damaszkusz ellen fordítsa rakétáit. Akkor aztán mindennek vége lesz".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.