Franciaország kész BT-szavazást kérni

Orosz vétó vár a szíriai brutalitást elítélő tervezetre

Alain Juppé francia külügyminiszter közölte: Franciaország kész felkérni az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) arra, hogy tartson szavazást a demokráciát követelő tüntetők elleni brutális szíriai fellépést elítélő határozattervezetről, jóllehet félő, hogy Oroszország megvétózza a határozat elfogadását.

2011.06.07 07:43MTI

Juppé amerikai vezetőkkel - köztük Hillary Clinton külügyminiszterrel - Washingtonban, helyi idő szerint hétfőn folytatott megbeszélései után egy kutatóintézetben mondott beszédében kijelentette: Bassár el-Aszad szíriai elnök elvesztette legitimitását arra, hogy vezesse az országát.
   
Juppé hozzátette, úgy vélik, előre kell lépni és köröztetni a határozattervezetet a BT-ben. A francia diplomácia irányítója reméli, hogy a 15 tagállamból álló BT-ben legalább 11 ország képviselője megszavazza majd a tervezetet.
   
Oroszország és Kína - mindkettő a BT vétójoggal rendelkező állandó tagja - májusban aggodalmát hangoztatta az európai országok által megszövegezett határozattervezettel kapcsolatban, amely elítélné a szíriai kormányellenes tüntetőkkel történő véres leszámolást.
   
Az európai országok májusban már megpróbáltak elfogadtatni egy hasonló tartalmú nyilatkozatot a BT-ben, de ez elbukott Oroszország, Kína és India ellenállásán.
   
Emberi jogi csoportok szerint a szíriai tüntetők és a rendfenntartók összecsapásaiban már több mint ezren haltak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.