Özönlenek a menekültek

A törököknek is elegük van a szíriai elnyomásból

Az Anatólia hírügynökség jelentette: a török kormányfő felszólította a szíriai államfőt, hogy sürgősen dolgozza ki a politikai reformok menetrendjét, illetve vessen véget az országában gyakorolt elnyomásnak.

2011.06.14 18:07MTI

Recep Tayyip Erdogan telefonon kérte Bassár el-Aszadot, hogy tartózkodjon a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakos fellépéstől. Egyúttal belpolitikai reformok mielőbbi életbe léptetését szorgalmazta.
   
Erdogan többször beszélt telefonon Aszaddal azóta, hogy tiltakozáshullám kezdődött a szíriai rezsim ellen. A szíriai államfő továbbra sem teljesíti a reformokra tett ígéreteit. Erdogan nemrég barbársággal vádolta a damaszkuszi rezsimet, a megtorlásokat pedig elfogadhatatlannak minősítette.
   
A két államférfi keddi telefonbeszélgetését Aszad kezdeményezte, hogy gratuláljon Erdogan pártjának a vasárnapi parlamenti választásokon aratott győzelméhez. Az alkalmat felhasználva Erdogan tiltakozott ama tüntetések ellen, amelyeket a szíriai rezsim hívei rendeztek az utóbbi napokban Törökország damaszkuszi nagykövetsége előtt.
   
A szíriai népi felkelés március 15-i kezdete óta 1200-an haltak meg a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban, a szíriai rendfenntartó erők 10 ezer embert vettek őrizetbe.
   
Törökország hatalmas menekültáradattal néz szembe, keddig összesen 8538 szíriai lépte át az ország déli határát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.