Érvényteleníthetik az összes megállapodást

Izrael megfenyegette Palesztinát

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott tárgyalásán az izraeli közszolgálati rádió pénteki jelentése szerint közölte: Izrael érvényteleníti a palesztinokkal eddig kötött összes megállapodását, ha ők kérik felvételüket az ENSZ-be.

2011.06.17 14:28MTI

"A palesztin állam egyoldalú kikiáltása egyet jelentene az elmúlt 18 évben kötött megállapodások végével, és Izraelt ezek már nem köteleznék" - mondta Liberman Catherine Ashtonnak csütörtök este, utalva arra, hogy az egyoldalú palesztin lépés egyenlő lenne az Izrael és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) 1993-ban Oslóban kötött szerződéseinek a hatályon kívül helyezésével.

Hozzátette: nincs esély arra, hogy felújítsák a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokat.
   
Liberman személyesen támadta Mahmúd Abbászt, azzal vádolva a Palesztin Hatóság elnökét, hogy nem a békét, hanem a szembenállást akarja.
    
Az Izraellel folytatott tárgyalások kilátástalansága miatt a palesztinok úgy döntöttek, hogy szeptemberben megpróbálják az ENSZ Közgyűlésével elismertetni államukat az 1967-es határokon belül.
   
Ashton Ciszjordániában tett csütörtöki látogatása után este Izraelbe utazott, s előbb Cipi Livnivel, az ellenzéki centrista Kadima párt vezetőjével találkozott, majd a külügyminiszterrel. Programja szerint pénteken Szalám Fajjád palesztin külügyminiszterrel, majd Abbásszal is megbeszélést folytat, hogy megvizsgálják a tárgyalások felújításának a lehetőségét.

Ashtont vasárnap fogadja Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő.
   
Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének útjára azt követően került sor, hogy levélben kérte a közel-keleti kvartett (az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az EU) egy "erőteljes gesztusát" még a nyár előtt, és írásában úgy vélekedett, hogy most nincs itt az ideje az egyoldalú akcióknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.