Népszerűsíti az USA partneri programját

Clinton gazdasági együttműködést tanít az afrikaiaknak

Az amerikai külügyminiszter ötnapos afrikai látogatást kezdett pénteken, hogy népszerűsítse az Egyesült Államok gazdasági partneri programját, amellyel Kína terjeszkedését akarja korlátozni.

2011.06.10 18:12MTI

Hillary Clinton útjának első állomása Zambia, majd Tanzániában és Etiópiában kívánja nyomatékosítani Barack Obama amerikai elnök törekvését a szorosabb gazdasági kapcsolatokra, amelyek olyan széles területeken, mint az AIDS elleni küzdelem vagy az élelmiszer-biztonság fokozása, segítséget nyújtanak.
   
"A kereskedelem növelése az egyik leggyorsabb módja a gazdasági növekedés fokozásának, a fejlesztés ösztönzésének és az afrikai szegénység mérséklésének" - nyilatkozta Johnnie Carson, az afrikai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes.
   
Clinton külügyminiszterként második alkalommal jár Afrikában. Útja fő célja, hogy rávilágítson az Egyesült Államokkal kialakított partneri viszony előnyeire. Ezzel gátat igyekszik szabni Kína domináns jelenlétének, amelyet egyrészt fő nyersanyagvásárlóként, másrészt a fejlesztési segélyek korlátlan forrásaként ért el.
   
Clinton felszólal a még férje, Bill Clinton akkori elnök által 2000-ben létesített, az afrikai országok gazdasági fejlődésének támogatására hivatott AGOA program találkozóján. Washington arra törekszik, hogy a 2015-ben lejáró AGOA programot a kongresszus hosszabbítsa meg. A kormányzat reményei szerint a zambiai találkozó hozzájárul majd a program javításához, a széleskörű korrupció, a térségben visszatérően jelentkező politikai bizonytalanság, a bürokrácia és az infrastrukturális problémák ellenére.
   
Az AGOA tíz esztendeje kevés eredményt hozott. Az Egyesült Államok kereskedelme Fekete-Afrikával szerény mértékű, alig egy százaléka a teljes amerikai exportnak, és importjának is csupán 3 százalékát teszi ki. Ráadásul 2010-ben a 37 AGOA-országból importált 44 milliárd dolláros forgalom 91 százalékát kőolaj tette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.