Bin Laden halála új fejezetet nyitott

Clinton: fordulóponthoz érkezett az USA és Pakisztán kapcsolata

Az amerikai külügyminiszter szerint fordulóponthoz érkezett az Egyesült Államok és Pakisztán viszonya az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet főnökének megölése után, és Washington "döntő lépéseket" vár Iszlámábádtól a közeljövőben.

2011.05.27 18:50MTI

Hillary Clinton erről egy pénteki sajtótájékoztatón beszélt Iszlámábádban, ahová előre be nem jelentett villámlátogatásra érkezett, kíséretében Mike Mullen tengernaggyal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. Az amerikai diplomácia vezetője a pakisztáni elnökkel, a vezérkari főnökkel és a hírszerzés vezetőjével tárgyalt, és arra kérte őket, hogy tegyenek többet az iszlám lázadók elleni küzdelem sikeréért.
   
Az amerikai részről "rendkívül fontosnak" minősített látogatás a feszültség csökkentését szolgálja, amely amiatt alakult ki, hogy az amerikai különleges erők Pakisztán szuverenitását súlyosan megsértve végeztek Oszama bin Ladennel.
   
Clinton hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak "nincs semmilyen bizonyítéka arra", hogy pakisztáni kormánykörök tudtak volna a terrorista vezér rejtekhelyéről. Közölte, hogy Washington továbbra is támogatja Iszlámábádot. A pakisztáni fél elismerte, hogy "valaki, valahol segítséget nyújtott" bin Ladennek, és vizsgálatot indítottak a kiléte megállapítására.
   
A tárgyalásokon szó volt az afganisztáni háborúról is. A tálibok sok vezetője továbbra is Pakisztánban él, és emiatt Washington Iszlámábád felelősségének tartja, hogy megakadályozza a háború folytatását a területéről - jelentette ki Clinton, és közölte, hogy szeretnék leválasztani a tálibokat az al-Kaidáról, és arra bíztatják őket, hogy béküljenek meg a kabuli kormánnyal.
   
A külügyminiszter a tudósítóknak elmondta, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szakértői engedélyt kaptak Pakisztántól bin Laden lakóhelyének átkutatására, és ezt pénteken meg is kezdték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.