Vonja vissza csapatait és vonuljon emigrációba

Clinton elutasította Kadhafi tűzszüneti kérelmét

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter elutasította szerdán Moammer Kadhafinak a Barack Obama elnökhöz intézett tűzszüneti kérelmét, és felszólította a líbiai vezetőt, hogy vonja vissza csapatait, valamint vonuljon emigrációba.

2011.04.07 08:29MTI

"Nem hiszem, hogy titok lenne, mi most az elvárás Kadhafi úrral szemben" - jelentette ki Clinton. - "Minél előbb eleget tesz ennek, és véget ér a vérontás, annál jobb lesz mindenkinek" - tette hozzá.
   
Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte, hogy Kadhafinak tűzszünetet kell hidetnie, vissza kell vonnia csapatait az elfoglalt városokból, valamint távoznia kell a hatalomból és Líbiából is.
   
Moammer Kadhafi szerdán egy háromoldalas levélben kérte Obamát, hogy állítsa le az "egy fejlődő ország kis népe ellen vívott igazságtalan háborút". A líbiai vezető a világbéke szolgálatára, az amerikai és a líbiai nép barátságára, a terrorizmus elleni gazdasági és biztonsági együttműködésre kérte Obamát, és arra, hogy "örökre tartsa távol a NATO-t a líbiai ügytől".
   
Kadhafi azt írta, hogy hazájának inkább erkölcsi, mint fizikai értelemben ártott a NATO hadművelete és hogy egy demokratikus társadalmat nem lehet rakétákkal és repülőgépekkel felépíteni. A líbiai vezető megismételte azt az állítását, hogy ellenségei az al-Kaida terrorszervezet tagjai.
   
Az önmagát "a forradalom vezetőjének" tituláló líbiai diktátor reményét fejezte ki, hogy az amerikai elnöknek 2012-ben sikerül majd újraválasztatnia magát, és hangoztatta, hogy nem táplál ellenérzéseket vele szemben.
   
Amerikai források szerint Washington az elmúlt évek során többször is kapott levelet Kadhafitól, s a kormány a szerdán érkezettet sem kezeli nagyobb komolysággal, mint a korábbiakat.
   
Washingtonban egyébként szerdán nyilvánosságra került, hogy Curt Weldon volt republikánus képviselő, aki korábban nem egyszer szerzett kínos perceket az amerikai diplomáciának önfejű külpolitikai kezdeményezéseivel, jelenleg Tripoliban tárgyal, s megpróbálja rávenni Kadhafit a távozásra.
   
Mark Toner külügyi szóvivő szerint Weldon magánszemélyként tartózkodik Líbiában, és nem képviseli az amerikai kormányt. A volt honatya a szerdai The New York Timesban megjelent írásában közölte, hogy Kadhafi kabinetfőnökének meghívására indult Líbiába, és hogy megkísérli rávenni a lemondásra a líbiai vezetőt. A CNN értesülése szerint Weldon szerdán még nem jutott be a líbiai vezetőhöz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.