Semmit sem tudni

Kadhafi felesége és lánya Tunéziába menekült Clinton szerint

Moammer Kadhafi líbiai vezető felesége és lánya elmenekült az országból a szomszédos Tunéziába - jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

2011.05.20 11:10MTI

Clinton a CBS televíziónak adott csütörtöki interjúban azt mondta, hogy a líbiai rezsimre gyakorolt nemzetközi nyomás "lassú, de biztos" eredményeket hoz, miközben a líbiai felkelők fegyveresen harcolnak Kadhafi több mint négy évtizede fennálló hatalmának megdöntéséért.

"A Kadhafi-rezsimre nehezedő nyomás elérte azt a mértéket, hogy Kadhafi felesége és lánya Tunéziába menekült" - hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője, aki szerint a két nő "az elmúlt 48 órában" hagyta el Líbiát. "Az olajügyi miniszter is megszökött" - tette hozzá. "Egyre több üzenet jut el Kadhafihoz (...) olyanoktól is, akikről eddig azt gondolhatta, hogy az ő oldalán állnak, de legalábbis nem próbálják majd távozásra bírni" - magyarázta. Napok óta keringtek olyan hírek, hogy Kadhafi Szafia nevű felesége és Ajsa nevű lánya Tunéziába menekült, a tuniszi hatóságok azonban csütörtökön határozottan cáfolták ezeket. A tuniszi belügyi tárca szóvivője kijelentette, hogy a Kadhafi család egyik tagja sem tartózkodik az országban, s nem felel meg a valóságnak az sem, hogy Szafia és Ajsa néhány nappal ezelőtt átlépték a tunéziai határt. Ami Sukri Ganem olajminisztert, a Kadhafi-rezsim egyik vezető személyiségét illeti, ő egy tunéziai kormányközeli forrás szerint május 14-én az országba érkezett, és egy dzserbai hotelben töltött éjszaka után ismeretlen helyre távozott.

Tripoli csütörtökön cáfolta az olajminiszter szökéséről terjengő híreket, és azt mondta, hogy Ganem hivatalos útra utazott külföldre. A politikusnak, aki egyben a líbiai nemzeti olajtársaság elnöke is, részt kellett volna vennie a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) egy találkozóján, de Líbiából való elutazása óta hollétéről semmit sem lehet tudni.

Ha szökése bebizonyosodik, ő lesz az egyik legmagasabb rangú líbiai vezető, aki sorsára hagyta Kadhafi kormányát a líbiai felkelés kirobbanása óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.