Brazília nem adja ki Césare Battistit

Nem kapja meg Olaszország anarchista gyilkosát

Elutasította a brazil legfelsőbb bíróság, hogy a dél-amerikai ország kiadja Olaszországnak Césare Battistit, aki egy olasz szélsőbaloldali fegyveres szervezet tagjaként több mint három évtizeddel ezelőtt négy gyilkosságot követett el.

2011.06.09 07:24MTI

A taláros testület szerda este határozott erről, megerősítve Luiz Inácio Lula da Silva akkori brazil elnök tavaly év végi döntését.
   
A brazil legfelsőbb bíróság Battisti szabadlábra helyezéséről is rendelkezett.
   
A jelenleg 56 éves Battistit, aki tagadja az ellene felhozott vádakat, Olaszországban 1993-ban távollétében életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.
   
Battisti sokáig Franciaországban élt száműzetésben, ahol politikai menedékjogot kapott, majd 2004-ben, amikor a francia állam ezt megvonni készült tőle, eltűnt az országból. Végül 2007-ben Rio de Janeiróban került rendőrkézre, s azóta egy brazil börtönben ült.
   
A dél-amerikai ország kormánya "politikai menekült" státust adott neki, a legfelsőbb bíróság 2008-ban viszont megszüntette azt, lehetővé téve Battisti kiadását Olaszországnak; a testület a végső döntést azonban az államfőre bízta. Lula az utolsó pillanatig kivárt az ügyben, és csak hivatali idejének utolsó napján, múlt év december 31-én jelentette be, hogy - dacolva a bíróság álláspontjával - nem adja ki Rómának Battistit.
   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.