Szorosabb együttműködést szorgalmaznak

Az új világrend - ahogyan Kína és Brazília szeretné

Dilma Rousseff brazil elnök pekingi látogatása alkalmával kiderült: Brazília és Kína egy új, a fejlődő országok számára előnyösebb világrendért áll ki, s szorosabb együttműködést szorgalmaz a nemzetközi porondon.

2011.04.13 14:24MTI

A két országnak más fejlődő államokkal közösen erőfeszítéseket kell tennie a multilateralizmus és a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében, a világ békéjének védelmében, az igazságosságra és az egyenlőségre alapuló világrend létrehozásáért - idézi a kínai sajtó szerdán a brazil elnököt, aki kedden találkozott a kínai államelnökkel.
   
Kína és Brazília kiterjedt közös érdekekkel rendelkezik a nemzetközi és a regionális ügyekben és egyre több kérdésben vállal közös felelősséget - állapította meg Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök, s egyben kifejezte szándékát a stratégiai egyeztetések fokozására, s maga is a politikai és gazdasági világrend olyan irányú megváltoztatását szorgalmazta, amely előnyös a fejlődő országoknak.
   
Kína 1993-ban kötött stratégiai partnerséget Brazíliával, elsőként a fejlődő országok közül. Kapcsolatukat a kínai elnök most jó példaként említette a Dél-Dél együttműködésre.
   
Kétórás megbeszélésüket követően a két elnök jelen volt nyolc - köztük védelmi, technológiai és sport területeket érintő - együttműködési megállapodás aláírásán. A két ország ugyancsak bejelentette 12 gazdasági megállapodás szentesítését, köztük 35 Embarker 190-es típusú brazil repülőgép megvásárlását, mintegy másfél milliárd dollár értékben.
   
Kína 2009 óta Brazília legnagyobb kereskedelmi partnere és legnagyobb befektetője. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2010-ben meghaladta az 56 milliárd dollárt.
   
Dilma Rousseff közel 300 fős üzleti delegációval érkezett Kínába, ahol csütörtökön részt vesz a Brazíliát, Oroszországot, Kínát, Indiát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport csúcstalálkozóján.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.