Délen tombol a háború

Jemen tovább vérzik

Kórházi forrásból közölték: folytatódtak az összecsapások Jemen déli részén, Zindzsibár városánál az arab ország hadserege és a radikális iszlamisták között.

2011.06.07 09:38MTI

Az éjszaka kilenc katona és hat fegyveres lázadó vesztette életét.
   
Az összecsapások a városba vezető út mentén törtek ki azután, hogy a hadsereg megpróbált behatolni a településre, s felmenteni az egyik ottani támaszponton  körbezárt katonai alakulatot. Hétfő este a kormányerők három dandárt vontak össze Zindzsibár közelében.
   
A jemeni hadsereg szeretné visszafoglalni a várost, amely május 29-e óta az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal szövetséges iszlamisták kezén van. Azóta legalább 65-en haltak meg a harcokban.
   
A jemeni védelmi miniszter közlése szerint az iszlamista fegyveresek között "afgánok és egyiptomiak" is vannak.
   
Ali Abdalláh Száleh jemeni államfő - akit jelenleg Szaúd-Arábiában ápolnak, mert pénteken megsebesült a fővárosban, Szanaában az elnöki palota elleni tüzérségi támadásban - az al-Kaida jelentette fenyegetésre hivatkozva maradt hivatalban annak ellenére is, hogy január óta széles tömegek követelik a távozását. "Ha ez a rendszer (a jelenlegi jemeni kormány) távozik, az al-Kaida újra felemelkedik" - mondta Száleh elnök alig több mint két hete is.
   
A jemeni államfő a Washingtonnal való viszonyban is ütőkártyaként igyekszik használni a terroristahálózat elleni harcot. Egyes szekértők szerint például szándékosan rendelte vissza erőit idén tavasszal az al-Kaida üldözésétől, hogy olyan válságérzetet keltsen, amelynek hatására Washington inkább a támogatására, mintsem az eltávolítására törekedne.
   
Jemen négy legfontosabb biztonsági és terrorelhárító szervezetét az Egyesült Államok képezte ki és fegyverezte fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.