Mi vezetett idáig?

Jemen: az erőszak eszkalálódásának kronológiája

Megsebesült Ali Abdalláh Száleh 33 éve hatalmon lévő jemeni államfő, amikor az elnöki palota mecsetjét a pénteki ima ideje alatt aknavetőkkel tűz alá vették, állítólag a legtekintélyesebb ellenzéki törzsi vezető, Szádek Al-Ahmar hívei.

2011.06.03 19:37MTI

Jemenben már január óta folynak a számtalan halálos áldozatot követelő zavargások, de ez volt az első eset, hogy a hatalomellenes fegyveresek  az államfő környezetét vették célba. Az alábbi kronológia sorra veszi, milyen események vezettek el idáig.
   
Január 27.: Az ellenzék felhívására több ezren tüntettek a jemeni főváros, Szanaa utcáin, hogy az elnök távozását követeljék. A hatalmon lévő párt ellendemonstrációkat szervezett.
   
Február 2.: Száleh megígérte, hogy reformokba kezd, és nem indul a következő, 2013-as elnökválasztáson.
    Február 3.: Több ezer kormányellenes tüntető vonult fel Szanaa utcáin.
    Február 20.: A parlamenti ellenzék is csatlakozott a diákok által elindított tiltakozó mozgalomhoz. Ezrek táboroztak a szanaa-i egyetem előtt.
   
Február 25.: A fontosabb törzsek vezetői is csatlakoztak a hatalomellenes mozgalomhoz, a kormánypárt több tagja pedig lemondott.
   
Március 18.: Ötvenkét halálos áldozata volt a rendfenntartó erők  tüntetők elleni fellépésének.
   
Március 21-22.: A hadsereg egyik legbefolyásosabb parancsnoka, Ali Mohsen al-Ahmar bejelentette lemondását, több tucat más katonatiszt illetve diplomata állt a tüntetők oldalára.
   
Április 4-6.: Szanaában és az ország más városaiban újabb halálos áldozatokat követelő tüntetéseket tartottak, három nap alatt 25 ember vesztette életét az összetűzésekben.
   
Május 12.: Egy nap leforgása alatt 19 tüntetőt öltek meg a rendfenntartó erők.
   
Május 20.: Százezrek tüntettek országszerte az elnök lemondását követelve.
   
Május 22.: Száleh ismételten visszautasította az Öböl menti Együttműködési Tanács rendezési tervét (CPG),   a CPG ezért felfüggesztette a közvetítést a felek között.
   
Május 23-26.: Új fordulatot vettek a zavargások, amikor Szádek al-Ahmar sejk törzsi vezető hívei és a kormányerők nehézfegyverekkel vették fel a harcot egymás ellen. Az összecsapásokban legalább 68-an meghaltak.
   
Május 31.: A hatóságok erővel feloszlattak egy négy hónapja tartó tüntetést Taizban, legkevesebb 50 embert megölve.
   
Június 2.: Újabb összecsapások al-Ahmar sejk emberei és a Száleh-párti erők között. Két nap alatt 63-an vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.