Korábban Kadhafi kezén volt a város

Betörtek Jafránba a líbiai felkelők

A líbiai felkelők hétfőn behatoltak a fővárostól, Tripolitól délnyugatra fekvő Jafrán városába, amelyet korábban a Moammer Kadhafi vezetőhöz hű erők tartottak ellenőrzésük alatt.

2011.06.06 16:15MTI

A Reuters hírügynökség fotósa szerint a felkelők bevették a települést, ahonnan távoztak a kormányerők. Mindenütt a felkelők lobogói láthatók, valamint Kadhafi szétszabdalt fényképei és plakátjai.
   
A NATO hétfőn hajnalban harci gépekkel támadta számos bevetésben Tripolit és külterületét. A francia hírügynökség tudósítója szerint romba dőlt az Általános Népi Kongresszus (parlament) épülete, amelyet három hete már félig szétvertek a bombák. Ugyanebben az épületegyüttesben van a főügyészség, és két nem kormányzati szerv irodája. Ez az együttes a város központjának számító Zöld tértől két kilométerre keletre van.
   
Kormányforrások szerint a NATO gépei célba vették hétfőn az állami rádió és televízió központját is. Az észak-atlanti szervezet előző nap is bombázta a fővárost, akkor rakéták raktárait és indítóállásait, parancsnoki és irányító központokat vettek célba.
   
Kisebb összecsapás volt a keleti országrész határán fekvő Adzsdábija és a tőle nyugatra fekvő Brega között. A kormánykatonaság a felkelők szerint négy rakétát lőtt ki a városra. Veszteségekről nem tudni. Egy útellenőrző pontnál egymást lőtték az ellenfelek. Brega olajkikötő a kormány kezén van, Adzsdábija a felkelőkén, s a front hetek óta nem mozdul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.