"Különleges küldött"

Moszkva közvetíteni fog a líbiai konfliktusban

"Különleges küldöttet" irányít Moszkva a líbiai felkelők fellegvárának számító Bengáziba és a líbiai fővárosba a hónapok óta tartó konfliktus rendezése céljából.

2011.06.02 19:41MTI

Dmitrij Medvegyev orosz államfő csütörtökön Rómában, a Joe Biden amerikai alelnökkel és Silvio Berlusconi olasz kormányfővel tartott háromoldalú találkozón jelentette be, hogy Moszkva közvetíteni akar a szemben álló felek között az észak-afrikai országban. A három politikus örömmel állapította meg, hogy közelednek az álláspontok Moammer el-Kadhafi távozásának szükségességét illetően.

A Líbia közeli szövetségesének számító Oroszország múlt héten, a deauville-i G8-csúcson nyíltan állást foglalt amellett, hogy a líbiai vezető nem maradhat tovább hatalmon. A Bengáziban működő Átmeneti Nemzeti Tanács - a felkelők hivatalos képviselete - üdvözölte Moszkva új álláspontját. "Mi azt szeretnénk, ha a probléma a lehető leghamarabb megoldódna tárgyalások révén, nem pedig katonai eszközökkel" - szögezte le Medvegyev újságírók előtt elismerve, hogy ez "meglehetősen nehéz út".

A NATO az ENSZ 1973. számú határozata alapján, a lakosság védelme érdekében avatkozott be a líbiai belpolitikai konfliktusba.

Egyelőre azonban eredménytelennek tűnnek a Moammer el-Kadhafi ezredes távozását kikényszeríteni próbáló katonai műveletek. Moszkva a világszervezet állandó tagjaként tartózkodott az intervencióról szóló szavazáson. Rómában csütörtökön mintegy 80 külföldi delegáció, ezen belül 30 állam- és kormányfő vett részt az egységes olasz állam létrejöttének 150. évfordulója alkalmából tartott ünnepségeken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.