A NATO harci repülőgépei fokozták a csapásokat

Líbia: egy dél-afrikai ügyvédi iroda szívesen védené Kadhafit

A londoni The Times azt írta: egy dél-afrikai ügyvédi iroda látná el Moammer Kadhafi védelmét, ha a líbiai vezetőt perbe fognák a hágai állandó Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC).

2011.05.31 15:22MTI

A napilap szerint líbiai tisztségviselők a hónap elején meghatalmazták a johannesburgi Langa ügyvédi irodát, hogy adjon jogi tanácsokat Kadhafi ezredesnek és a líbiai rezsim több más vezetőjének, ha eljárást indítanának ellenük Hágában.
   
Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze május közepén indítványozta, hogy a bíróság adjon ki elfogatóparancsot Kadhafi és egyik fia, továbbá a líbiai titkosszolgálat vezetője ellen emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Az ügyészség szerint felelősek a líbiai harcokban civilek ellen elkövetett támadásokért, gyilkosságokért, kínzásért, nemi erőszakért.
   
Hétfőn Roland Dumas korábbi francia külügyminiszter jelentkezett be Kadhafi védőjének arra az esetre, ha a líbiai vezetőnek szüksége lenne ügyvédre.
   
Jacob Zuma dél-afrikai elnök hétfőn Tripoliban bemutatta Kadhafinak azt a rendezési tervet, amelyet az Afrikai Unió (AU) dolgozott ki a líbiai válság megoldása érdekében. A tárgyalás másnapján a dél-afrikai elnök hivatala közölte: az arab ország 42 éve hatalmon lévő vezetője világossá tette, hogy nem hajlandó távozni Líbiából.
   
Miközben Zuma elnök Tripoliban tárgyalt, a NATO harci repülőgépei fokozták a líbiai fővárosra és környékére mért csapásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.