A NATO főtitkára derűlátó

Líbia: közeleg Kadhafi hatalmának vége?

Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára kijelentette: a NATO líbiai katonai művelete eléri célját, közeledik Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmának vége.

2011.05.30 13:00MTI

Rasmussen a NATO parlamenti közgyűlésének ülésén kifejtette, hogy a szervezet műveletei elérik céljukat. Sikerült jelentősen lerombolni azokat az eszközöket, amelyekkel a líbiai vezető népére támad.
   
"A végéhez közeledik Kadhafi terroruralma. Még a hozzá legközelebb állók is elhagyják vagy menekülnek tőle" - tette hozzá a főtitkár.
   
Rasmussen szólt arról is, hogy megszületett a döntés egy rakétaelhárító rendszer megteremtéséről. "A döntés megszületett, a következő lépés ennek végrehajtása, a rakétaelhárító rendszer létrehozása és hatékony működtetése" - mondta. Erre a munkára meghívták Oroszországot, mert ez közös veszélyre adandó válasz.

"A rendszer sokkal hatékonyabb lesz, ha kicseréljük információinkat az oroszokkal. Az együttműködés megmutatja majd, hogy a rakétaelhárító rendszer nem Oroszország ellen irányul" - közölte Rasmussen. 
   
A NATO főtitkára beszédében felszólította a tagállamokat, hogy védelmi kiadásaikat a GDP-érték legalább két százalékának a szintjén tartsák. Mint mondta, számos tagállam jelenleg védelmi kiadásra a GDP egy százalékát fordítja, ami nem elegendő.
   
"Csak akkor lehetünk sokkal biztosabbak a jövőben, abban, hogy a NATO hatékony szervezet marad, ha tagállamaink teljesítik pénzügyi, katonai és más jellegű kötelezettségeiket" - hangoztatta Anders Fogh Rasmussen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.