Helikopterről lőtték a lakóházakat

Elnézést kért a gyermekek és nők megöléséért a NATO

A NATO elismerte hétfőn, hogy legalább kilenc civil halálát okozta egy két nappal korábbi légitámadásában a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, és bocsánatot kért miatta.

2011.05.30 08:30MTI

Hamid Karzai afgán elnök szerint a támadás civil halálos áldozatainak száma 14.

A NATO helikoptereket mozgósított egy támaszpontja védelmére Nauzad körzetben, mert arra lázadók támadtak. A helikopterekről kilőtt rakéták két lakóházat is eltaláltak. Az áldozatok zöme gyerek volt. Az összecsapásban egy NATO-katona is meghalt.
   
A katonai szövetség tisztségviselői hozzátették, hogy egyelőre nem világos, hány polgári áldozata van a légicsapásnak, mert egymásnak ellentmondóak az afgán tisztségviselők nyilatkozatai is.
   
Karzai közleményében "súlyos hibának", "gyilkosságnak" nevezte a történteket. Az afgán elnök "utolsó figyelmeztetést" intézett az amerikai csapatokhoz és vezetőikhez, hogy "vessenek véget az egyoldalú műveleteknek".
   
"Elmondtuk az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, hogy egyoldalú és haszontalan műveleteik ártatlan afgánok halálát okozzák, sértik az emberi és az erkölcsi értékeket, de úgy tűnik, nem hallgatnak ránk" - írta Karzai.
   
A dél-afganisztáni Hilmend a tálibok fellegvára: a szövetségesek itt szenvedték el legsúlyosabb veszteségeiket. A tartományt a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) amerikai parancsnokság alatti csapatai ellenőrzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.