Kína politikai úton rendezné a válságot

Peking nem viccel: tárgyalni fog a líbiai ellenzék vezetőjével

A külügyminisztérium szóvivőjének pénteki pekingi szűkszavú nyilatkozatából kiderült: Kína kapcsolatba lépett a líbiai ellenzék vezetőjével.

2011.06.03 13:23MTI

"A katari kínai nagykövet, Csang Cse-liang (Zhang Zhiliang) a közelmúltban találkozott a Líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács (NTC) elnökével, Musztafa Abdel-Dzsalíllal, és a két fél kicserélte nézeteit a líbiai helyzetről" - tájékoztatott a sajtó érdeklődésére Hung Lej (Hong Lei) szóvivő.
   
Hozzátette: Kína álláspontja a kérdésben egyértelmű, Peking arra számít, hogy a líbiai válság politikai úton rendezhető, s úgy véli, hogy Líbia jövőjéről saját népének kell döntenie.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) Oroszországgal, valamint Brazíliával, Németországgal és Indiával együtt tartózkodott a Líbia feletti légtérzárról rendelkező határozat szavazásakor, vagyis a BT állandó tagjaként nem élt vétójogával.
   
Később azonban újra és újra csalódottságát és aggodalmát fejezte ki a koalíciós erők támadásaival kapcsolatban, és azt hangsúlyozta, hogy a repüléstilalmi zóna biztosításának a polgári személyek védelmét kell szolgálnia.
   
"Minden alkalom, amikor katonai eszközöket használnak válságok kezelésére, csapás az ENSZ Alapokmányára és a nemzetközi kapcsolatok szabályaira" - hangoztatták Pekingben, kifejezve, hogy ellenzik a katonai erővel való visszaélést, mert az "további civilek halálához, humán katasztrófához vezet".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.