Kína is csak egy áldozat?

Peking visszautasítja a hackertámadásokkal kapcsolatos vádakat

A kínai külügyi szóvivő hangoztatta: Peking elfogadhatatlannak tartja, hogy Kínát hibáztassák a Google-t ért hackertámadások miatt.

2011.06.02 13:54MTI

Kína nem tudja elfogadni a vádakat, amelyek szerint vélhetően az országból eredő hackertámadásokkal Google-levelezők százainak postaládáit kísérelték meg feltörni - jelentette ki Hung Lej (Hong Lei), s ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte, hogy Kínának felelősséget kellene vállalnia e bűntettekért.
   
A hackelés nemzetközi probléma, amelynek Kína ugyancsak áldozata - jegyezte meg Hung, s hozzátette, hogy "az állítások a hackelés úgynevezett támogatásáról teljességgel alaptalanok, azokat hátsó szándék szülte".
   
A Google állítása szerint az ismeretlen elkövetők, akikről feltételezik, hogy a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány Csinan (Jinan) városából indították támadásukat, e-mail postafiókokat próbáltak megfigyelni, illetve belépési kódokat igyekeztek megszerezni. Az amerikai keresőóriás hivatalos blogjában úgy tájékoztatott, hogy sikerült a támadók szándékait meghiúsítani. A hírt közvetítő egyes sajtóbeszámolók azt sejtették, hogy az akció mögött a kínai kormány vagy a hadsereg állhat.
   
A Google tavaly januárban már közölt olyan feltételezéseket, amelyek szerint "feltehetően Kínából indított" támadásokkal kereskedelmi titkok, számítógépes kódok és a kínai emberjogi aktivisták elektronikus levelezésének megszerzésével próbálkoztak. Akkor állítólag egy sanghaji egyetemre és ugyancsak Santungba, annak is egy szakiskolájába vezettek a szálak. Utóbbiról azt írták, hogy a hadsereggel van kapcsolata.
   
Az egyetem és az iskola vezetése később cáfolt; az iskola visszautasította, hogy köze lenne a hadsereghez, és felajánlotta együttműködését a Google vizsgálatához. Mivel a vádakat akkor IP-címekre alapozták, voltak szakemberek, akik felvetették, hogy a támadások mögött egy olyan harmadik ország is állhat, amely a "hamis zászló" trükköt alkalmazza.
   
A kínai piacra 2006-ban belépő Google és a kínai vezetés között akkor romlott meg a viszony, amikor a Google 2010 elején úgy döntött, korábbi vállalásával ellentétben nem szűri tovább keresője találatait, majd kínai keresőjének központját áthelyezte Hongkongba. Peking akkor "vállalati döntésként" kezelte a lépést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.