Könnygáz a híveknek

Lecsapott az indiai rendőrség a korrupcióellenes jógagurura

Rövid időre őrizetbe vette az indiai rendőrség vasárnap hajnalban az ország legismertebb jógaguruját, híveit pedig könnygázzal oszlatta szét, miután a guru "a végsőkig tartó" éhségsztrájkba kezdett, hogy kikényszerítse a kormánytól radikális korrupcióellenes követeléseinek teljesítését.

2011.06.05 16:57MTI

Az írástudatlan családból származó, de rendszeresen 30 millió nézőt vonzó tévéműsort vezető Szvámi "Baba" Ramdev szombaton kezdett éhségsztrájkba. Hívei Újdelhi központjában négy futballpálya méretű sátrat állítottak fel, ahol a guru több tízezer követője társaságában akart érvényt szerezni követeléseinek.

A rohamrendőrség hajnalban azonban közbelépett, könnygázzal feloszlatta a tömeget. A rendőrökkel folytatott dulakodásban többen megsérültek, mintegy harminc embert kórházba szállítottak.

Radzsan Bagat rendőrségi szóvivő közölte: ötezer fős jógatábor létesítésére adtak engedélyt, nem pedig ötvenezres hangulatkeltő rendezvényre, így végül visszavonták az engedélyt, a tábor résztvevőit pedig távozásra "kérték fel".

Az Indiai Nemzeti Kongresszus párt vezette újdelhi koalíciós kormány tekintélyét a magas infláció mellett korrupciós botrányok tépázták meg az elmúlt időben.

A kabinet tárgyalásokat kezdett a befolyásos guruval, aki egyebek mellett az ebül szerzett, külföldre menekített dollármilliárdok hazahozatalát, valamint halálbüntetés kiszabását követelte a korrupt tisztségviselőkre.

A kabinet szombaton közölte, hogy kész teljesíteni a követelések nagy részét, ám Szvámi "Baba" Ramdev megmakacsolta magát, az éhségsztrájk folytatása mellett döntött és példája követésére szólította fel híveit is. A rendőrségi fellépés miatt előfordulhat, hogy a guru végül még szilárdabban kitart követelései mellett, több millió híve pedig tiltakozó akciókba kezd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.