Két napon át tárgyaltak

Indiai-pakisztáni határvita: továbbra sincs áttörés

Egy viszonylag csekély súlyú kérdésben sem sikerült haladást elérnie Indiának és Pakisztánnak a két atomhatalom közötti területi vitában.

2011.05.31 19:19MTI

A két ország védelmi minisztériumának államtitkárai két napon át tárgyaltak egymással zárt ajtók mögött Újdelhiben.
   
Ez volt a 12. tárgyalási forduló a Kasmír tartomány északi szegletében, a Himalájában több mint 6 ezer méteres tengerszint feletti magasságban elterülő Sziacsen-gleccser fölött húzódó - vitatott stratégiai jelentőségű - lakatlan terület demilitarizálásáról.  
   
Nem sikerült haladást elérni - mondta a kedden véget ért egyeztetésről az indiai védelmi minisztérium egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője. A felek megállapodtak, hogy a pakisztáni fővárosban újabb tárgyalási fordulót tartanak.
   
Megfigyelők szerint aggasztó, hogy egy ilyen, viszonylag kis súlyú kérdésben sem sikerült tapodtat sem előrehaladnia a két ősellenségnek, amelyek az Egyesült Államok nyomására áprilisban kezdték újra a béketárgyalásokat. Az efféle egyszerűbb ügyekben való megállapodás lehetne a lépcsőfok a vitatott hovatartozású Kasmírt érintő többi, igazán fajsúlyos kérdés megoldásában.
   
A 2008-as, 166 halálos áldozatot követelő mumbai terrortámadás előtt már majdnem sikerült megegyezni a Sziacsen-gleccser ügyében, de India - miután kiderült, hogy a merényletsorozatot egy pakisztáni csoport hajtotta végre - félbeszakította a tárgyalásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.