Sikerrel bojkottált az ellenzék

Előrehozott választást tartanak Macedóniában

Előrehozott parlamenti választást tartanak vasárnap Macedóniában.

2011.06.03 19:06MTI

A rendkívüli szavazást áprilisban írták ki, a parlamenti munkát az év eleje óta bojkottáló ellenzék követelésére. A választásra normális körülmények között csak jövő tavasszal került volna sor.
   
Az ellenzék azután vonult ki a törvényhozásból, hogy letartóztatták az egyik népszerű macedón tévéállomás vezetőjét és befagyasztották bankszámláit.

A hatóságok szerint ez adócsalás miatt történt, az ellenzék szerint azonban Velija Ramkovski és tucatnyi vezető munkatársa politikai leszámolás áldozata lett. Emiatt Szkopjéban tüntetések is voltak, és az A1 televízió heteken keresztül az utcáról, kormányépületek elől sugározta híradóit.
   
A szociáldemokraták vezette ellenzék amiatt is hevesen bírálta a 2006 óta hatalmon lévő Nikola Gruevszki kormányát, hogy állítólag több tízmillió eurót fordított presztízsjellegű szkopjei építkezésekre és emlékművekre, miközben figyelmen kívül hagyta a lakosság alapvető igényeit. Macedóniában a lakosság egyharmada a szegénységi szint alatt van és 32 százalékos a munkanélküliség. A havi átlagos fizetés 320 euró.
   
A miniszterelnök a vádakat azzal utasította el, hogy kormánya megőrizte a gazdaság stabilitását, és Macedóniát jórészt elkerülte a nemzetközi pénzügyi válság. Gruevszki 2013-ra 5 százalékos gazdasági növekedést ígért, a beruházások összegének évi 7-10 növekedését, a közalkalmazotti bérek 21 és a nyugdíjak 24 százalékos emelését.
   
A vasárnapi voksoláson 1,8 millió szavazásra jogosult vehet részt. A 123 parlamenti helyért 18 párt és koalíció 1660 jelöltje versenyez. Három helyet az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában élő macedón diaszpóra által választott képviselőknek tartanak fenn a négy évre választott törvényhozásban.
   
Az egy héttel ezelőtt a független Rating közvélemény-kutató cég által végzett felmérés szerint a választást a kormányzó Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja nyeri meg 26,9 százalékkal, míg az ellenzék legfőbb erejét alkotó szociáldemokraták 19,6 százalékot szereznek. Az egymással is erősen rivalizáló, s főleg a lakosság több mint egyharmadát kitevő albán kisebbséget megszólítani igyekvő két albán párt 8,8 és 5,5 százalékra számíthat.
   
A 2976 szavazóhelyiséget közép-európai idő szerint reggel hétkor nyitják ki és este hétkor zárják be. A voksolást 330 külföldi és 3500 hazai megfigyelő követi nyomon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.