Segély jár a menekültstátushoz

Macedónia szigorítaná a büntető törvénykönyvet az ál-menedékkérők miatt

A büntető törvénykönyv jelentős szigorítását javasolta a macedón igazságügyi tárca a "nem valódi menedékkérők" miatt.

2011.05.19 18:48MTI

Egy helyi lap csütörtöki értesülése szerint az intézkedésre azok miatt van szükség, akik EU-tagállamokban kérnek menekültstátust, de csak azért, hogy zsebre tegyék az eljárás tartamára és a visszaútra járó segélyt.
   
A minisztérium javaslata szerint legalább nyolc év szabadságvesztést lehetne kiszabni azokra, akik megszervezik az ilyen "menekültek" utaztatását. Emellett súlyos pénzbüntetéssel és a járműveik elkobzásával sújtanák az érintett "utazásszervezőket".
   
A macedón belügyminisztérium közben szigorította a határellenőrzéseket. Gordana Jandrokovic belügyminiszter közölte, az elmúlt egy hétben nagyjából 350 macedón állampolgárt tartóztattak föl a határállomásokon, mert nem tudták bizonyítani, hogy turistaként vagy a munkájuk miatt akarnak külföldre utazni.
   
Az ál-menedékkérők zöme a macedóniai albán kisebbséghez tartozik. A kis balkáni ország népességének mintegy 30 százaléka albán nemzetiségű.
   
A macedóniai szigorítások előzménye, hogy Belgium a hónap elején kérte az Európai Bizottságtól: függessze föl Szerbia vízummentességét, mert 2009 decemberétől, amióta a szerb, a macedón és a montenegrói állampolgárok szabadon - érvényes útlevéllel, vízum kiváltása nélkül - utazhatnak a schengeni övezet országaiba, ugrásszerűen megnőtt a nyugat-európai országban a szerbiai és macedóniai menedékkérők száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.